Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vírusom zika sa infikovalo stonásobne viac ľudí, než sa myslelo: Biológ vidí podobnosť s KORONAVÍRUSOM

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Vírusom zika, kvôli ktorému v roku 2016 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila celosvetový stav núdze, sa nakazilo stonásobne viac ľudí, než koľko ich zachytili zdravotnícke štruktúry. S poznatkom prichádza vedecká štúdia, na ktorú vo štvrtok upozornil španielsky denník El País. Podľa vedcov sa nakazilo v rokoch 2015 a 2018 vírusom zika vyše 130 miliónov ľudí, pozitívne testovaných na prítomnosť vírusu ich bolo menej ako milión. Vírus sa šíril predovšetkým v Strednej a Južnej Amerike.

„Dôvody, prečo počas epidémie bolo zachytené len jedno percento prípadov, sú dva: polovica prípadov nákazy bola bez príznakov (...) a pacienti sa obracali na nemocničné zariadenia len v závažných prípadoch,“ uvádza jeden z hlavných autorov výskumu, biológ Sean Moore z americkej Univerzity Notre Dame. Výskyt vírusu, ktorý prenášajú komáre, podľa neho zvýraznili predovšetkým prípady mikrocefálie u novorodencov.

Vedci majú vynikajúce správy: Zistili, ako dlho trvá imunita po vyliečení z COVIDU

Podľa Moora sa šírenie vírusu zika v niektorých ohľadoch podobá súčasnej epidémii koronavírusu. „S covidom to bude rovnaké, vidíme len špičku ľadovca,“ tvrdí biológ. V oboch prípadoch sú podľa neho testovacie a sledovania kapacity nedostatočné, čo spôsobuje výrazné podhodnotenie výskytu vírusu medzi ľuďmi.

Vírusom zika sa infikovalo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nákaza vírusom zika má u dospelých mierny priebeh, ale pru ľudskom plode môže spôsobiť spomalenie vývoja mozgu. Akútne fázy šírenia nákazy trvala od roku 2015 do roku 2017 a najviac prípadov ochorenia bolo zaznamenaných v Brazílii. Vírus sa rozšíril do takmer celej Latinskej Ameriky, ojedinelé prípady sa objavili aj na iných kontinentoch vrátane Európy. Kvôli obavám z nákazy čelili veľkým komplikáciám letné olympijské hry v Riu de Janeiro.

Viac o téme: VírusZikaKoronavírusPrípady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu