Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

POZOR na nákupný ošiaľ, teraz sa stáva ešte nebezpečnejším! Tipy experta, ako sa krotiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Úzkosť a stres v čase pandémie covidu-19 spôsobujú, že ľudia nakupujú viac vecí, než potrebujú aj ako vlastne chcú. Tento rok bude ešte ťažší posledný piatok v novembri, Black Friday, navyše s Vianocami za rohom a s tak intenzívnou reklamou, nekúpiť si nejaký výrobok, ktorého nákup nakoniec môžeme aj ľutovať, napísal španielsky denník ABC.

Mnohí ľudia majú nákupy ako únikový ventil pre svoje problémy. Nakupovanie sa môže stať aj závislosťou, hoci ako duševnú chorobu ho zatiaľ medzinárodne používaný diagnostický manuál duševných porúch americkej psychiatrickej spoločnosti neeviduje; naposledy bol aktualizovaný v roku 2013.

KORONAVÍRUS Desať tipov, ako sa vyhnúť nákaze pri nakupovaní potravín

Nakupovanie nám vytvára okamžité uspokojenie, ktoré je ale trochu falošné,“ vysvetľuje Antonio Ruiz, expert na aplikovanú neurológiu. Podľa neho nakupovaním dosiahneme krátkodobý cieľ, ktorý sme si stanovili, a teda sa cítime lepšie. „Tiež zvyšujeme pocit vlastnenia a identifikujeme sa s určitou sociálnou skupinou, aj preto sa cítime lepšie,“ dodal. Ale tento pocit uspokojenia nás rýchlo prejde.

POZOR na nákupný ošiaľ,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čierny piatok odštartuje vianočný nákupný ošiaľ

Deň ako Black Friday má za cieľ rôznymi stimulmi prinútiť spotrebiteľov, aby kupovali ešte viac. Reklamy sú plné výrazov ako "využite príležitosť", "získajte to". Majú jediný cieľ, aby v nás prebudili potreby, ktoré v skutočnosti nemáme. Podľa Ruiza navyše pandémia tento rok vytvorila atmosféru nestability a pochybností, ktorá nás môže viesť k presvedčeniu, že potrebujeme veci, ktoré v skutočnosti nepotrebujeme.

„Sme v situácii, keď trávime pred obrazovkami (počítačov i televíziou) viac času ako inokedy. To nás spolu so stresom a stimulmi zvonku vedie k myšlienke, že malým nákupom utíšime našu úzkosť,“ mieni Ruiz.

Nie všetci máme tieto impulzy pod kontrolou, sú ľudia, ktorí nutkanie k nakupovaniu nedokážu ovládať. „Táto činnosť stimuluje rovnaké časti mozgu ako konzumácia alkoholu,“ uviedol Ruiz.

POZOR na nákupný ošiaľ,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tento rok navyše musíme brať do úvahy ďalšie špecifikum, a tým je väčšia sociálna izolácia. A ako spoločenské bytosti môžeme v nákupoch nachádzať spôsob komunikácie s ostatnými. „Keď si napríklad všetci moji priatelia kúpia nejaký výrobok a stále o ňom hovoria, môžem cítiť potrebu si ho tiež kúpiť, aby som bol s nimi v kontakte,“ tvrdí Ruiz.

Ďalším nebezpečenstvom v tejto záležitosti je, že väčšina nákupov sa realizuje platobnými kartami. „Všetci máme averziu k strate, ale pri platbe kartou hneď nevidíme, o koľko peňazí sme prišli,“ vysvetlil Ruiz. Podľa neho je to akýsi druh "umenia kamuflovať stratu", nie je rovnaké dať päťdesiateurovú bankovku a priložiť kus plastu k prístroju.

Niekoľko tipov, ako sa vyhnúť nutkaniu nakupovať

Po prvé si je nutné uvedomiť, že sme v situácii, v ktorej vládne stres.

Dôležité je tiež zvážiť, čo skutočne potrebujeme a čo je len rozmar.

Po tretie si musíme nastaviť finančný rámec súčasnej situácie: spísať zoznam príjmov a výdavkov a predstaviť si scenár na pol roka dopredu.

Môžeme tiež napríklad kúpiť darček pre niekoho, koho máme radi.

Taktiež si môžeme vybrať výrobok a počkať 12 alebo 24 hodín, než ho kúpime, aby sme sa vyhli impulzívnemu nákupu.

Viac o téme: NakupovanieCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu