Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenská zoo chová jednu z najnebezpečnejších rýb sveta: FOTO Rybárom naháňa hrôzu

Binga botswanská Zobraziť galériu (4)
Binga botswanská (Zdroj: Národná zoologická záhrada Bojnice)

BOJNICE – Bojnická zoologická záhrada ako jediná zoo na Slovensku chová jednu z najnebezpečnejších rýb sveta. Ide o bingu pruhovanú, ktorá má v masívnych čeľustiach až 32 ostrých zubov, ktorými dokáže ulovenú korisť doslova rozpoliť.

Hovorca zoo Jaroslav Slaštan tvrdí, že binga botswanská (hydrocynus vittatus), nazývaná aj binga pruhovaná, je sladkovodný druh dravej ryby z čeľade Alestiidae. „Patrí k piatim známym druhom takzvaných tigrích rýb. Sú to endemické, mimoriadne dravé ryby afrického kontinentu,“ priblížil Slaštan.

FOTO Rybár chytil rekordného kapra! Keď uvidíte toho obra, padne vám sánka

Binga botswanská
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Národná zoologická záhrada Bojnice)

Binga botswanská sa vyskytuje vo veľkej časti subsaharskej Afriky. V obrovských počtoch žije v delte rieky Okavango v Botswane, v riekach Niger, Omo, Kongo alebo Zambezi, zo známejších jazier napríklad v Bangweulu, Tanganike či Rukwe. Dožíva sa osem rokov a bežne dosahuje veľkosť 40 až 65 centimetrov. Dosiaľ najväčší zdokumentovaný jedinec meral 105 cm a vážil 28 kíl.

Binga botswanská
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Národná zoologická záhrada Bojnice)

Binga botswanská sa pohybuje a loví predovšetkým pri hladine, počas lovu sa orientuje hlavne zrakom. Pri vysokej rýchlosti "prečesáva" tok a starostlivo sleduje hladinu. Loví predovšetkým ryby, pričom je veľmi rýchla a obratná. Hoci je všeobecne známe, že niektoré ryby bežne lovia vtáky na hladine, binga botswanská je zatiaľ jediná sladkovodná ryba na svete, u ktorej boli opakovane zdokumentované prípady lovu letiacich vtákov nad hladinou rieky. V niektorých oblastiach južnej Afriky bingy týmto spôsobom lovia lastovičky.

Binga botswanská
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Národná zoologická záhrada Bojnice)

Hovorca zoologickej záhrady podotkol, že binga pruhovaná má v čeľustiach 32 ostrých zubov, ktorými dokáže ulovenú korisť rozpoliť. „Aj preto sa tigrím rybám hovorí sladkovodné žraloky Afriky. Len máloktorá ryba na svete je opradená toľkými legendami ako bingy. Tieto sladkovodné ryby domorodým rybárom naháňajú hrôzu, existuje mnoho hrôzostrašných príbehov o ľuďoch, ktorí boli tigrou rybou napadnutí či dokonca usmrtení a stiahnutí do hlbín afrických riek a jazier,“ uviedol Slaštan s tým, že túto rybu chová bojnická zoo ako jediná zoo na Slovensku.

Viac o téme: BojniceZooRybaBinga botswanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu