Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Juditinej mame diagnostikovali zákernú chorobu: Dievčina následne prišla s ohromným vynálezom

Judit Giró Benetová so svojou matkou Zobraziť galériu (2)
Judit Giró Benetová so svojou matkou (Zdroj: YouTube/Diari Més Digital)

MADRID - Dvadsaťtriročná Španielka Judit Giró Benetová prišla s nápadom, ako ženám uľahčiť prístup k vyšetreniu pŕs. Za svoju samovyšetrovaciu sadu dostala medzinárodnú cenu Jamesa Dysona pre mladých inžinierov, píše BBC.

Inžinierka dostala nápad v čase, keď jej matke diagnostikovali rakovinu prsníka. Vtedy si Benetová uvedomila, že ženy by potrebovali dostupnejšiu testovaciu metódu.

Žena (52) trpela nevyliečiteľnou formou rakoviny: Uzdravila sa, TOTO ju zachránilo

Vyšetrenia v zdravotníckych zariadeniach totiž môžu byť nepríjemnou a drahou záležitosťou. Podľa odhadov až 40 percent žien na pravidelnú mamografiu nedochádza a každý tretí prípad rakoviny prsníka je tak odhalený neskoro, čo zvyšuje riziko úmrtia, uvádza BBC.

Predstavené zariadenie, ktoré sa na prvý pohľad podobá obyčajnej škatuľke a dostalo názov Blue Box, vykonáva chemickú analýzu vzorky moču. Algoritmus reaguje na konkrétne produkty látkovej premeny a v krátkom čase dá užívateľovi výsledok. Zariadenie je tiež prepojené s aplikáciou, vďaka ktorej sa človek môže skontaktovať s profesionálmi, ak sa test ukáže ako pozitívny.

Judit Giró Benetová so svojou matkou
Zobraziť galériu (2)
Judit Giró Benetová so svojou matkou  (Zdroj: YouTube/Diari Més Digital)

Produkt však ešte musí prejsť dôkladným testovaním a schvaľovacími procesmi, než bude môcť byť uvedený na trh. Za prvé miesto v súťaži dostala Benetová finančnú odmenu vo výške 30.000 dolárov (viac ako 25.000 eur). V nasledujúcich rokoch bude spoločne so svojím tímom pracovať na prototypoch výrobku a vyvíjať zodpovedajúci softvér analýzy dát na Kalifornskej univerzite v Irvine (UCI).

Viac o téme: Rakovina prsníkaJudit Giró BenetováVynálezBlue BoxSamovyšetrenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu