Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Experti pozorovali pacientov s covidom: Odhalili, ktorým hrozia najvážnejšie komplikácie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

USA - Vedci zistili, že v prípade COVID-19 pacientov trpiacich vysokým krvným tlakom alebo cukrovkou je väčšie riziko neurologických komplikácií. Môže teda dôjsť ku krvácaniu do mozgu alebo cievnej mozgovej príhode. Informuje o tom nová štúdia.

Vírus, ktorý spôsobuje COVID-19, najskôr napáda bunky v dýchacom systéme, čo často vedie k zápalu pľúc. To už ale všetci vieme. Vedci však prišli s novým výskumom, podľa ktorého vírus napáda aj iné systémy organizmu. „Účinky COVID-19 siahajú ďaleko za hrudník,“ upozornil vedúci štúdie Colbey Freeman, hlavný pracovník na oddelení rádiológie v Penn Medicine v USA.

Spolu s kolegami z Perelmanovej lekárskej fakulty na Pennsylvánskej univerzite skúmal pacientov s COVID-19, ktorí začiatkom toho roka podstúpili CT a/alebo MRI vyšetrenie. Experti počas štyroch mesiacoch pozorovali zmeny v mozgu u 1 357 infikovaných pacientov.

Ak všetko, čo pijete, vám pripomína toto, možno ste sa nakazili KORONAVÍRUSOM

Najbežnejším dôvodom skenovania mozgu bol zmenený psychický stav a neurologické komplikácie, ako sú problémy s rečou a zrakom. Z 81 pacientov malo 18, teda približne jeden z piatich pacientov, nálezy, ktoré vedci považujú za "urgentné" alebo "kritické". Objavili zvýšené riziko mozgových príhod, krvácania do mozgu či blokovania krvných ciev.

Experti pozorovali pacientov s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Najmenej polovica pacientov mala v minulosti anamnézu vysokého krvného tlaku alebo cukrovky 2. typu. Traja pacienti s urgentnými alebo kritickými nálezmi zomreli pri prijatí. Freeman potvrdil, že u pacientov s vysokým krvným tlakom či cukrovkou je skutočne zvýšené riziko neurologických komplikácií a mali by pravidelne podstupovať kontroly.

Dodal, že dve tretiny pacientov s "kritickými" výsledkami štúdie boli Afroameričania. Presné mechanizmy škodlivých neurologických účinkov COVID-19 doposiaľ nie sú známe. Podľa Freemana môžu zahŕňať mnoho faktorov, hoci populárna teória tvrdí, že primárnym vinníkom je zápal spojený s infekciou.

Vedci zistili, ako je to s obyčajnými textilnými rúškami: Definitívna ODPOVEĎ, či pomáhajú!

„Keď je vaše telo v zápalovom stave, produkuje molekuly nazývané cytokíny, aby pomohlo zabrať imunitnému systému. Bohužiaľ, ak dôjde k nadmernej produkcii cytokínov, imunitná odpoveď začne naopak škodiť,“ upozornil Freeman. Napokon ale skonštatoval, že štúdia pokračuje a výsledky nie sú konečné.

Experti tiež skúmajú výskyt neurologických komplikácií u pacientov s COVID-19 pri extrakorporálnej membránovej oxygenácii (ECMO), systéme pumpy na cirkuláciu a doplnenie kyslíka v krvi. Niekoľko pacientov v štúdii potrebovalo počas svojho pobytu v nemocnici ECMO.

„Okrem toho máme v pláne iniciovať rozsiahlejšiu štúdiu hodnotiacu oneskorené, dlhodobé a chronické neurologické prejavy, ktoré nemusia byť známe v tomto skorom období pandémie,“ uzavrel Freeman. Zistenia budú ešte tento mesiac prezentované na výročnom stretnutí Rádiologickej spoločnosti pre Severnú Ameriku (RSNA).

Viac o téme: VedciMozogCovid-19KoronavírusKrvný tlakZmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu