Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Infektológovia zverejnili mimoriadne znepokojivé zistenie o ľuďoch s KORONAVÍRUSOM

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

ATLANTA - Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb vydalo mimoriadne znepokojivú správu, podľa ktorej až šesť percent dospelých hospitalizovaných kvôli covidu-19 boli zdravotnícki pracovníci. Viacerí z nich mali ťažký priebeh choroby.

Lekárka varuje: Toto je najľahší spôsob, ako sa nakazíte KORONAVÍRUSOM

COVID-19 zasiahol aj zdravotníckych pracovníkov, informuje správa, ktorú začiatkom tohto týždňa vydalo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Odborníci analyzovali údaje o 6760 hospitalizáciách v trinástich amerických štátoch od marca do mája. Zistili, že šesť percent dospelých hospitalizovaných po infikovaní vírusom SARS-CoV-2 boli zdravotnícki pracovníci. 36 percent z nich tvorili ošetrovatelia. Spomedzi hospitalizovaných zdravotníkov bolo asi 28 percent prijatých na jednotku intenzívnej starostlivosti, 16 percent potrebovalo pľúcnu ventiláciu a štyri percentá zomreli. 

Infektológovia zverejnili mimoriadne znepokojivé
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Domenico Stinellis)

Autori správy v tejto súvislosti zdôraznili potrebu neustálej prevencie v zdravotníckych zariadeniach. Podľa riaditeľa Centra pre pokrokové biotechnológie a medicínu na Rutgersovej univerzite Martina Blasera sú zdravotné sestry vystavené nákaze vírusom v mimoriadnej miere. Richard Watkins, lekár pre infekčné choroby v Akrone v Ohiu a profesor medicíny na lekárskej univerzite v severovýchodnom Ohiu podotkol, že dôležitá je aj dĺžka času strávená s infikovanými pacientmi. "Sestry trávia najviac času pri posteli s pacientmi," vysvetlil. 

Zdravotná sestra pripravuje lieky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Vahid Salemi)

Výsledky tejto správy však môžu byť skreslené, varuje William Schaffner, špecialista na infekčné choroby a profesor na lekárskej fakulte Vanderbiltovej univerzity. Údaje vraj boli zhromaždené ešte v počiatkoch pandémie, kedy zdravotníkom chýbali ochranné prostriedky. Optimálne podľa Schaffnera neboli ani školenia o bezpečnosti. Aj keď sú tieto zistenia vo všeobecnosti znepokojujúce, infektológ očakáva, že sa počet hospitalizovaných zdravotníckych pracovníkov časom zníži. "Myslím si, že v súčasnosti sú zdravotníci vo všetkých hlavných nemocniciach veľmi dobre chránení. Riziko nákazy pri práci je už pomerne nízke," dodal. 

Viac o téme: Zdravotná sestraZdravotníkKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu