Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Vedci mali konečne zistiť, čo spôsobilo katastrofický úhyn živočíchov na Kamčatke

(Zdroj: youtube/The Siberian Times)

MOSKVA - Hromadný úhyn živočíchov v mori pri brehoch Kamčatky na ruskom Ďalekom východe spôsobili jedovaté riasy a nie človek. Uviedla to minulý piatok Ruská akadémia vied s odvolaním na výsledky analýz. Za toto vysvetlenie sa postavil aj minister prírodných zdrojov Dmitrij Kobylkin, podľa ktorého sa situácia na mieste zlepšuje.

Obyvatelia Kamčatky už od septembra upozorňovali na ohromné množstvo uhynutých morských živočíchov vyplavených na pláži. Ľudia, ktorí prišli do styku s vodou, utrpeli popáleniny a zvracali. Ruské úrady následne začali vyšetrovanie kvôli možnému porušeniu pravidiel pri nakladaní s látkami alebo odpadom nebezpečným pre životné prostredie a kvôli znečisteniu mora. Špekulovalo sa o úniku ropných látok, rozpúšťadiel, pesticídov či raketového paliva. 

Hromadný úhyn morských živočíchov nastal v dôsledku toxických účinkov mikrorias, uviedol počas internetového stretnutia viceprezident akadémie vied Andrej Adrianov s odvolaním na výsledky analýz, ktoré vykonali ruskí vedci. Súčasne šéfka úradu na ochranu prírody Rosprirodnadzor Svetlana Radionovová dodala, že viac než 5000 testov nepreukázalo vplyv ľudskej činnosti" na morskú faunu. Už skôr možnosť úniku ropných látok alebo toxických odpadov vylúčili miestni vyšetrovatelia. O vysokej úrovni fenolov a ropných produktov nameraných vo vodách pri Kamčatke tvrdili, že nešlo o kritické hodnoty a že ide o stav trvajúci už desiatky rokov. 

Viacerí experti však s týmito závermi nesúhlasia. Ruská pobočka Greenpeace uviedla, že nevylúči žiadnu možnú stopu, dokým neukončí vlastné vyšetrovanie. Riasy mohli byť kontaminované skládkou odpadu alebo únikom umelého hnojiva, vyhlásila Elena Sakirková z Greenpeace. "Bohužiaľ informácie, ktoré sú zatiaľ k dispozícii, úplne nepotvrdzujú žiadnu z možných verzií príčin ekologickej krízy na Kamčatke," uviedol Svetový fond na ochranu prírody (WWF). Rusko pravidelne zažíva ekologické katastrofy, ako bol napríklad májový únik 21 000 ton ropného paliva do arktických riek z nádrže tepelnej elektrárne pri Norilsku. 

Viac o téme: RiasyKamčatkaúhyn živočíchov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu