Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

VIDEO Gigantický objav pod morskou hladinou v Austrálii: Toto sa nestalo už 120 rokov!

(Zdroj: Youtube/Schmidt Ocean)

CANBERRA - Austrálskym oceánografom sa podarilo objaviť nový masívny koralový útes. Ide o výnimočnú udalosť, ktorá sa zopakovala po viac ako storočí. Podľa vyjadrenia odborníkov je dôkazom, že hladina oceánov ukrýva množstvo ešte stále neznámych štruktúr a foriem života.

Posádka oceánografického výskumného plavidla Falkor, ktoré prevádzkuje Schmidtov oceánsky inštitút, narazila na samostatný koralový útes. Je "ukrytý vo Veľkom bariérovom útese a dopĺňa osem samostatných útvarov vrátane ostrova Raine Island, na ktorom hniezdia zelené morské korytnačky. Dlhý je približne 1,5 kilometra a dosahuje výšku asi 500 metrov. To je viac než napríklad meria newyorský mrakodrap Empire State Building alebo veže Petronas v Kuala Lumpur. Jeho najvyšší bod leží zhruba 40 metrov pod hladinou oceánu. Výskumný tím viedol doktor Robin Beaman z Univerzity v Queenslande, ktorý v nedeľu pomocou robota SuBastian preskúmal celú oblasť. "Sme prekvapení a nadšení z toho, čo sme našli. Podrobne zmapovať útes a uvidieť tento objav pomocou SuBastian je neuveriteľné," vyhlásil.

DISCOVERY ALERT- The Great Barrier Reef is one of the most renowned and well studied ecosystems on our planet,...

Posted by Schmidt Ocean Institute on Sunday, 25 October 2020

Nový koralový útes prispieva k významnému roku objavov. Vo februári boli v morskom parku v Bremerskom zálive nájdené podmorské koralové záhrady a cintoríny. V apríli vedci objavili doteraz najdlhšieho morského tvora dlhého 45 metrov, keď v kaňone Ningaloo spozorovali kolóniu rúrovníkov. V auguste zas spozorovali v Koralovom mori päť doteraz neznámych druhov čiernych koralov spolu so vzácnymi škorpiónmi. 

"Vďaka novým technológiám, ktoré v hlbokom oceáne nahrádzajú naše oči, uši a ruky, máme vytvorenú takú kapacitu objavovania, ako nikdy predtým. Oceány nám takto odhaľujú ekosystémy a rozmanité formy života a delia sa s nami o našu planétu," uviedla spoluzakladateľka Schmidtovho oceánskeho inštitútu Wendy Schmidtová. Podľa nedávnej štúdie realizovanej Univerzitou Jamesa Cooka uhynulo za posledných 25 rokov v dôsledku klimatických zmien viac ako 50 percent koralov, ktoré kedysi tvorili Veľký bariérový útes. Najnovší objav je preto o to potešujúcejší. 

Viac o téme: ObjavAustráliaKoralový útes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu