Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Štúdia odhalila nepríjemné fakty o ľuďoch, ktorí prekonali COVID-19 bez príznakov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Ľudia, ktorí prekonali COVID-19 bez príznakov, zrejme rýchlejšie strácajú protilátky proti tomuto vírusovému ochoreniu. Uvádza to agentúra AFP s odkazom na štúdiu výskytu protilátok v Anglicku. Výskum ukázal, že ich výskyt v tamojšej populácii sa za letné mesiace výrazne znížil.

"Výsledky napovedajú, že osoby, ktoré prekonali ochorenie bez príznakov spojených s covidom-19, sú náchylní k rýchlejšej strate protilátok než osoby, ktoré príznaky mali," stojí v štúdii, ktorú spracovala londýnska univerzita Imperial College. Vedci sledovali výskyt protilátok na náhodnej vzorke 365 000 osôb žijúcich v Anglicku. Tie sa v období medzi 20. júnom a 28. septembrom podrobili testu, ktorý dokáže určiť prítomnosť protilátok v krvi. Výskum ukázal, že za letné mesiace klesol o pätinu počet ľudí, u ktorých bola zaznamenaná prítomnosť protilátok. Na začiatku testovacieho obdobia to bolo šesť percent vzorky, v septembri už len 4,4 percenta. Väčší pokles prítomnosti protilátok sa objavil medzi seniormi, naopak medzi populáciou vo veku 14 až 29 rokov bol pokles najnižší. 

Štúdia odhalila nepríjemné fakty
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nižší výskyt protilátok štúdia uvádza takmer u všetkých skupín obyvateľstva. Jedinú výnimku tvorí lekársky personál. "To by mohlo napovedať, že sa táto skupina vystavovala vírusu opakovane alebo že počiatočné vystavenie bolo vyššie," vysvetľujú autori. 

Lekárka varuje: Toto je najľahší spôsob, ako sa nakazíte KORONAVÍRUSOM

Vedci ale upozorňujú, že samotná prítomnosť protilátok v krvi neznamená, že človek má proti koronavírusu imunitu. "Nie je jasné, akú úroveň imunity protilátky poskytujú a ako dlho taká imunita trvá," uviedol jeden z nich, profesor epidemiológie a verejného zdravia na Imperial College Paul Elliott. 

Viac o téme: ImunitaProtilátkyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu