Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Lesníci vyzývajú na dodržiavanie sociálneho odstupu: Nie však od ľudí, ale tejto hrozby!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Tento rok je plný nových termínov spojených so šírením koronavírusu. Platí to aj pre spojenie sociálny odstup, na ktorý v ostatných dňoch vyzýva lesná správa Virgínie. Nejde však o dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti od ostatných ľudí, ale od jedovatých húseníc, ktoré sa objavili vo východnej časti tohto amerického štátu, napísal spravodajský server Digital Journal.

Vo varovaní zverejnenom na Facebooku virginské ministerstvo lesníctva uviedlo, že sa množia správy o výskyte chlpatých húseníc druhu Megalopyge opercularis. Chĺpky na ich tele sú jedovaté a pri dotyku spôsobujú veľmi bolestivú reakciu. Podľa odborníkov sa tieto húsenice kŕmia dubovými a brestovými listami, ale môžu sa vyskytovať aj v parkoch alebo v blízkosti domov. "Ak na ňu narazíte, nechajte ju na pokoji, nech sa o kontrolu ich populácie postarajú ich prirodzení nepriatelia. Existuje celé množstvo druhov hmyzu, ktorý sa nimi v rôznych fázach svojho životného cyklu kŕmia," vysvetlilo ministerstvo. 

#SocialDistance away from this caterpillar! VDOF’s forest health team has received reports of the puss caterpillar in...

Posted by Virginia Department of Forestry on Tuesday, 6 October 2020

Húsenice sú larválnym štádiom mory, ktorá žije na duboch, brestoch, citrusoch a na mnohých ďalších stromoch, rovnako ako na záhradných rastlinách ako ruže či brečtan. Je rozšírená od New Jersey na severe po Mexiko a Strednú Ameriku. Dva a pol centimetra dlhá húsenica sa vďaka hustému ochlpeniu, ktoré je tvorené jemnými štetinkami, podobá maličkej perzskej mačke. Najaktívnejšia je na začiatku leta a na jeseň, informoval Ústav pre potraviny a poľnohospodárske vedy Floridskej univerzity. Jej vláknité štetinky môžu spôsobiť silnú bolesť, opuch, zvracanie a horúčku. Človek, ktorý sa ich dotkne, môže ľahko skončiť na pohotovosti. 

VIDEO Lesníci vyzývajú na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/WAVY TV 10)

To zistila i Crystal Spindel Gastonová, ktorá žije v okrese New Kent. Keď chcela otvoriť zadné dvere svojho auta, nevedomky sa otrela o túto húsenicu a okamžite pocítila prenikavú bolesť, akokeby ju bodol žeravý drôt. Pozrela sa na zdroj bolesti a čakala, že uvidí z auta trčať ostrý kus kovu. "Potom som ale zažila ďalší šok, pretože som vôbec nevedela, na čo sa to vlastne dívam. Vedela som, že je to asi nejaké zviera alebo kukla alebo úľ alebo také niečo. ale nemalo to tvár žiadneho zvieraťa, ktoré som kedy videla. Vyzeralo to ako kríženec medzi myšou a slimákom," zverila sa novinárom. 

Viac o téme: Húsenica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu