Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci odhalili doteraz nepoznaný DÔVOD, prečo sa ľuďom nedarí schudnúť: Je to aj váš prípad?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BE'ER ŠEVA - Ak sa snažíte zhodiť zopár kilogramov, ale ručička na vašej váhe sa ani napriek dodržiavaniu prísneho jedálnička nechce pohnúť smerom nadol, príčinou môže byť vaše zmyslové vnímanie jedla. Podľa štúdie vedcov z Ben Gurion University totiž existuje prepojenie medzi mozgom a žalúdkom, ktoré koriguje telesnú hmotnosť a rozhoduje o tom, koľko a ako priberiete.

Je všeobecne známe, že pri chudnutí sú dôležité jedine dve veci - príjem a výdaj kalórií. Mnohým sa ale aj napriek prísnej kontrole jedálnička nedarí zhodiť. Podľa zistení izraelských vedcov, ktoré boli publikované v časopise Neuroimage, však nie je strata hmotnosti vždy spojená iba s kontrolou kalórií. Vplýva na ňu aj spôsob vnímania potravín a tým, ako ľuďom "vonia" jedlo. Autori štúdie uvádzajú, že existuje "neutrálna podsieť prepojení medzi mozgom a gastrickou (žalúdočnou) frekvenciou, ktorá koreluje so stratou hmotnosti, a to na základe vzorcov prepojenia". Jednoducho povedané, ľudia, ktorí cítia vôňu jedla entuziasticky, čiže ju vnímajú s nadšením a radosťou, majú tendenciu viac priberať. 

Vedci odhalili doteraz nepoznaný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci v rámci výskumu pozorovali 92 jedincov, ktorí mali počas osemnástich mesiacov upravenú stravu, životný štýl a boli pod dozorom profesorky Iris Sahiovej. Všetci mali nadrozmerný objem v páse a v krvi zvýšené hodnoty lipidov, cholesterolu a triglyceridov. "Zdá sa, že vizuálna informácia môže byť dôležitým faktorom ovplyvňujúcim príjem stravy. Dáva to zmysel, keďže zrak patrí k primárnym zmyslovým orgánom," vysvetľuje výskumníčka Galia Avidanová.

Diéta ani pohyb nezaberá? Fitnes tréner prezradil šesť chýb, ktorých sa zrejme dopúšťate

Výsledky štúdie tak viedli jej autorov k záveru, že strata hmotnosti nie je iba vecou pevnej vôle, ale závisí aj od základných vizuálnych a čuchových vnemov. V tomto smere je však potrebné realizovať aj ďalšie výskumy, ale už tieto výsledky naznačujú, že hmotnosť a tendencia k priberaniu nie je iba biologická, ale aj neurologická záležitosť.

Viac o téme: ChudnutieObezitaStrata hmotnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu