Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Astrofyzik prehovoril o blížiacom sa asteroide: K Zemi sa priblíži deň pred voľbami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Ľudia po celom svete pociťujú stres zo stále pretrvávajúcej koronakrízy a teraz tu máme ešte aj správu od amerického astrofyzika. Na Instagrame totiž zdieľal fotografiu Zeme z vesmíru a asteroidu. Do blízkosti našej planéty by sa mal dostať už onedlho.

Vo svojom príspevku zdieľal astrofyzik Neil deGrasse Tyson fotografiu Zeme z vesmíru spolu s asteroidom 2018VP1. Podľa neho dosahuje veľkosť chladničky a rúti sa smerom k Zemi rýchlosťou viac ako 40 000 kilometrov za hodinu. "Okolo Zeme môže prebzučať už 2. novembra, deň pred americkými prezidentskými voľbami. Ale nie je dosť veľký na to, aby spôsobil škodu. Takže ak v tomto roku nastane koniec sveta, nebude to chyba vesmíru," napísal riaditeľ Haydenovho planetária v New Yorku. 

Vedci z Národného úradu pre letectvo a vesmír sú si toho plne vedomí a nie sú znepokojení. V skutočnosti o tomto asteroide prebehla debata už v auguste. Vesmírny kameň meria necelé dva metre. Existuje údajne iba 0,41-percentná pravdepodobnosť, že vstúpi do zemskej atmosféry. 

VIDEO K Zemi sa blíži vesmírny objekt: V jej gravitačnom poli má zostať až do mája 2021!

"Asteroid 2018VP1 je veľmi malý a nepredstavuje pre Zem žiadnu hrozbu. Ak by sa predsa len stalo, že sa dostane do atmosféry našej planéty, rozpadol by sa kvôli svojim extrémne malým rozmerom," vysvetlili pracovníci NASA. Zatiaľ posledný záznam o dopade asteroidu na Zem pochádza z roku 2018, keď v južnej Afrike pristál malý asteroid veľkosti dva až päť metrov, nazvaný 2018 LA (ZLAF9B2). 

Viac o téme: AsteroidNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu