Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Desivé slová historika: Pandémia KORONAVÍRUSU sa neskončí, dôkazy z minulosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

COLUMBIA - Od začiatku koronakrízy pracujú epidemiológovia a odborníci na verejné zdravie s matematickými modelmi, pomocou ktorých sa snažia určiť, kedy sa zlepší, prípadne úplne skončí súčasný stav. Zatiaľ si nikto z nich nedovolil definovať konkrétny termín, no niektoré odpovede by mohla ponúknuť samotná história.

Zatiaľ neexistuje metóda, ktorá by dokázala zodpovedať otázky týkajúce sa časového rozsahu súčasnej pandémie. Štúdiom chorôb a problematikou verejného zdravia sa zaoberá aj historik Nükhet Varlik z Univerzity v Južnej Karolíne, ktorý porovnáva vývin a priebeh súčasnej pandémie s podobnými javmi, s ktorými zápasilo ľudstvo v minulosti. Svoje zistenia publikoval v časopise The Conversation. Podľa neho na začiatku veľa ľudí dúfalo, že koronavírus jednoducho sám vymizne. Niektorí tvrdili, že zanikne vďaka letným horúčavám, iní boli zas presvedčení o tom, že jeho šírenie posilní ľudskú imunitu natoľko, až mu úplne odolá. Žiadny z týchto scenárov sa však nenaplnil. Jediné, čo zatiaľ pomáha, je obmedzovanie sociálneho styku, preventívne testovanie a nosenie rúšok.

Desivé slová historika: Pandémia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tieto opatrenia však nedokážu úplne zabrániť šíreniu pandémie, pretože vírus sa objavuje už prakticky na celom svete. Ako jediná efektívna metóda v boji s koronavírusom sa preto javí vakcína. Mnohí experti si však myslia, že ani po jej vyvinutí nemusí COVID-19 úplne vymiznúť. Aj keď bude pandémia potlačená v jednej časti sveta, pravdepodobne bude napredovať na iných miestach a spôsobovať infekcie. A aj keď už nepôjde o bezprostrednú hrozbu na úrovni pandémie, nový koronavírus sa pravdepodobne stane endemickým. Znamená to, že aj naďalej bude pretrvávať jeho pomalý, nepretržitý prenos a bude tvoriť menšie ohniská nákazy, podobne ako sezónna chrípka. História totiž už nejedenk raz potvrdila, že keď sa objavili nové choroby, málokedy úplne vymizli a bolo pritom jedno, či išlo bakteriálny, vírusový alebo parazitický patogén nejakého ochorenia. V podstate jediným ochorením, ktoré sa podarilo eliminovať očkovaním, sú kiahne. 

Opičie kiahne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak sa napríklad pozrieme maláriu, ktorá je takmer taká stará ako ľudstvo, stále patrí k najzávažnejším infekčným ochoreniam. V roku 2018 bolo na celom svete infikovaných 228 miliónov pacientov, pričom takmer pol milióna tomuto ochoreniu podľahlo. Od roku 1955 prebiehajú globálne programy na eradikáciu malárie, ktoré sú podporované použitím DDT a chlorochínu. Toto úsilie síce prinieslo určitý efekt, ale choroba je aj naďalej endemická.  Podobne je to aj s tuberkulózou, malomocenstvom a osýpkami, ktoré sprevádzajú ľudstvo už niekoľko tisícročí, či mladšími patogénmi, ako je HIV, ebola, SARS, MERS či SARS-CoV-2. Podľa globálneho výskumu ročná úmrtnosť spôsobená infekčnými chorobami, ktorými trpí najmä obyvateľstvo v rozvojových krajinách, predstavuje takmer jednu tretinu všetkých úmrtí na celom svete. V období globálneho cestovania, klimatických a ekologických zmien sme neustále vystavení hrozbe nových infekčných chorôb a súčasne pritom zápasíme aj s oveľa staršími a pretrvávajúcimi ochoreniami. 

Z najnovšieho zistenia vedcov mrazí: Svet čelí syndémii, zlá prognóza aj po skončení pandémie

Pri pohľade do minulosti nemožno vynechať ani morovú epidémiu, známu aj ako čierna smrť. Mor spôsobil v minulosti viacero epidémií. Za posledných 5000 rokov sa vytvorilo nespočetné množstvo jeho ohnísk a došlo najmenej k trom zdokumentovaným morovým pandémiám, pri ktorých zahynuli stovky miliónov ľudí. Najznámejšou z nich bola čierna smrť z polovice 14. storočia. Rovnaká morová baktéria, ktorá kedysi ničila celé krajiny, v nás zostáva aj dnes. Zostáva preto dúfať, že COVID-19 nebude pretrvávať tisícročia a ochorenie zastaví nová vakcína. 

Viac o téme: PandémiaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu