Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Na slávnej planine Nazca vedci náhodou objavili ďalší obrazec

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

LIMA - Archeológovia na slávnej peruánskej planine Nazca objavili nový obrazec. Medzi piesočnými dunami k takzvaným geoglyfom kolibríka, opice, kosatky či záhadnej postavy najnovšie pribudla obria mačka. Jej vek vedci odhadujú na viac ako dvetisíc rokov, píše spravodajský server BBC.

Mačací obrazec archeológovia objavili náhodou pri úprave chodníka na jeden z kopcov, ktorý slúži ako pozorovacie miesto. "Bol sotva viditeľný a takmer zmizol, pretože je umiestnený na pomerne prudkom svahu, ktorý je náchylný na eróziu," informovalo vo svojom vyhlásení peruánske ministerstvo kultúry. 

VIDEO Na slávnej planine
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/La Vanguardia)

Obrazec dlhý 37 metrov s jasne viditeľnými líniami s hrúbkou 30-40 centimetrov predstavuje mačku s otočenou hlavou. Vedci jeho vznik datujú do rokov 200 až 100 pred naším letopočtom. "Je celkom pozoruhodné, že ešte stále nachádzame nové obrazce," citovala agentúra EFE vedúceho archeológa Johnyho Islu. Podľa neho sa na planinách pri mestách Palpa a Nazca v ostatných rokoch objavilo ďalších 80 až 100 obrazcov, pričom všetky sú staršie než kultúra Nazca, ktorá mala podľa dostupných poznatkov na svedomí najznámejšie geoglyfy. "Sú malé, nakreslené na svahoch kopcov a jasne patria k prastarej tradícii," vyhlásil Isla. Ten sa domnieva, že ide o dielo príslušníkov neskorej kultúry Paracas z rokov 500 pred naším letopočtom až 200 nášho letopočtu. Vedci to zistili na základe porovnania ikonografie; napríklad textílie tejto kultúry zobrazujú vtáky, mačky a postavy, ktoré sú s týmito geoglyfmi porovnateľné. 

Na planine Nazca, ktorá leží zhruba 400 kilometrov južne od metropole Lima, sa nachádza vyše 300 geoglyfov či ich pozostatkov na rozlohe približne 520 kilometrov štvorcových. Obrazce sú rôzne veľké a rozpoznateľné len z väčšej výšky či diaľky. Vznikli odstránením vrchnej vrstvy kameňov a zeminy, čím sa odkryl svetlejší kontrastný materiál. Zmysel obrazcov, ktoré sú zapísané na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, zostáva záhadou. Podľa viacerých teórií slúžili na náboženské rituály ako spôsob komunikácie s bohmi, niektorí odborníci tvrdia, že išlo o astronomický kalendár. Iní si zas myslia, že obrazce boli zavlažovací systém či výtvor mimozemskej civilizácie.

Viac o téme: MačkaPeruObrazecNazca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu