Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Expedícia odhalila desivé skutočnosti: Vedci bijú na poplach, sú mimoriadne znepokojení

(Zdroj: Youtube/Alfred-Wegener-Institut, Helmholtz-Zentrum für Polar- und Meeresforschung)

BERLÍN - Po roku bádania okolo Severného pólu konštatovala doposiaľ najväčšia medzinárodná vedecká expedícia alarmujúcu skutočnosť - pobrežný ľad v Arktíde sa topí dramatickou rýchlosťou. Vedci sú mimoriadne znepokojení.

Kvôli pandémii koronavírusu sa ľadoborec Polarstern nemeckého Inštitútu Alfreda Wegenera vracia do domovského prístavu Bremerhaven na severozápade Nemecka v relatívnej vlhkosti. Obrovské množstvo údajov, ktoré medzinárodné tímy vedcov za mesiace plavby okolo Severného pólu nazhromaždili, im však umožňujú vydať svedectvo o klimatických zmenách. V priebehu leta mohli vedci zmapovať rozsah topenia pobrežného ľadu v tomto regióne považovanom za epicentrum globálneho otepľovania. "Videli sme veľké plochy vody tiahnuce sa takmer k pólu, obklopené ľadom, ktorý bol prederavený z dôvodu masívneho topenia sa," hovorí klimatológ, fyzik a zároveň šéf výskumnej misie Markus Rex.

Update from ESA’s Tânia Casal of the #MOSAiC expedition on board the German research icebreaker #Polarstern: "Conditions...

Posted by ESA - European Space Agency on Tuesday, 31 March 2020

Pobrežný ľad sa podľa neho topí neuveriteľne rýchlo. Diagózu potvrdzuje satelitné pozorovanie zo Spojených štátov. Pohľad z družice ukázal, že pobrežný ľad sa v lete roztopil a teraz sa rozkladá na doteraz najmenej registrovanej ploche od roku 2012. Vedci z misie pomenovanej MOSAIC študovali atmosféru, oceán, pobrežný ľad a ekosystém, aby získali údaje dosvedčujúce vplyv klimatických zmien na arktický región a celý svet. Analýza získaných údajov bude trvať jeden až dva roky. Jej cieľom je spresniť modely predpovede klímy, aby sa zistilo, či a ako sa vzájomne podobajú vlny horúčav a výdatné dažde alebo búrky, ktoré sa cyklicky objavujú každých dvadsať, päťdesiat či sto rokov. 

Počas pozorovania a zberu dát zažívali vedci aj magické chvíle. Tie Radiance Calmerová z Coloradskej univerzity, ktorá na lodi Polarstern bývala od júna do septembra, zažila napríklad pri chôdzi po pobrežnom ľade. "Keď sa sústredíte, môžete cítiť, ako sa ľad pohybuje. Je dôležité chvíľu pozorovať okolie, nie sa len sústrediť na prácu," uviedla.

The sun sets on the intrepid MOSAiC Expedition crew as they continue to drift with the Icebreaker Polarstern, working...

Posted by Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) on Sunday, 12 April 2020

Po odchode expedície z nórskeho mesta Tromso 20. septembra 2019 sa výskumníci ocitli mesiace v úplnej tme s teplotami klesajúcimi až k -39,5 stupňa Celzia a stretli zhruba dve desiatky ľadových medveďov. Na jar ich misiu ale narušila pandémia covidu-19, tak museli na Severnom póle zostať o dva mesiace dlhšie. Na nemeckej lodi bolo niekoľko stoviek expertov z dvadsiatich štátov. Skúmali život pod ľadom a počas polárnej noci zbierali vzorky vody, aby študovali rastlinný planktón a baktérie a lepšie poznali fungovanie morského ekosystému v extrémnych podmienkach. Projekt bol vedeckou ale aj logistickou výzvou. V útrobách lode sa nachádzalo 14 000 vajec, 2000 litrov mlieka a 200 kg kvaky na prvé tri mesiace plavby a kuchár Sven Schneider si bol vedomý svojej zodpovednosti. "Mojou úlohou bolo udržiavať morálku stovky ľudí žijúcich v totálnej tme," prezradil denníku Die Zeit.

Viac o téme: ArktídaKlimatické zmenyTopenie ľaduMosaicPolarstern
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu