Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci bijú na poplach: Neuveríte, čo sa deje s kvetmi po celom svete kvôli klimatickým zmenám

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CLEMSON - Zmeny podnebia sa postupne odzrkadľujú vo všetkých oblastiach života a v snahe prežiť sa im prispôsobuje fauna aj flóra. Práve adaptácia kvitnúcich rastlín na nové environmentálne podmienky zaujala amerických biológov, ktorí pozorovali, akými zmenami prešli za posledné storočia. Ich prekvapivé zistenia boli publikované v časopise Current Biology.

Mnohé formy života na zemeguli čelia klimatickým zmenám. Jediným spôsobom na prežitie je v tomto prípade ich adaptácia na nové životné podmienky. V zúfalej snahe udržať krok s meniacou sa planétou už dokonca menia svoje sfarbenie aj kvety. Zmenou pigmentu reagujú na čoraz intenzívnejšie UV žiarenie, ktoré už niekoľko desaťročí dopadá na povrch Zeme cez poškodenú ozónovú vrstvu. 

Vedci bijú na poplach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tento jav upútal pozornosť vedcov z Univerzity v Clemsone, ktorí podrobili analýze viac ako 1200 rastlinných exemplárov zo 42 rôznych druhov vyzbieraných na troch kontinentoch v období medzi rokmi 1941 až 2017. Počas výskumu, ktorého výsledky boli zverejnené v časopise Current Biology, sledovali úrovne pigmentácie kvetov pomocou kamery citlivej na UV žiarenie. Takto zistili, že v druhej polovici 20. storočia sa jej úroveň zvyšovala. Za ostatných sedem desaťročí sa každý rok globálne zvýšila priemerne o dve percentá. Meniacou sa hladinou pigmentu v priebehu desaťročí rastliny reagovali na zvyšovanie teplôt a znižovanie ozónu v atmosfére. Celkové množstvo ozónu v zemskej atmosfére sa od 70. rokov minulého storočia ustavične znižuje, v dôsledku čoho sú rastliny a iné formy života vystavené čoraz silnejšiemu UV žiareniu. Jeho intenzitu navyše podporuje aj zmena podnebia. 

Vedci bijú na poplach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Current Biology)

Rastlinné pigmenty nie sú pre ľudí viditeľné, kvety nimi lákajú opeľujúci hmyz. Aj keď nevidíme v zafarbení kvetov veľký rozdiel, práve táto ich vlastnosť prešla v pozoruhodne krátkom časovom úseku podstatnou zmenou a prispôsobila sa meniacemu sa prostrediu. Nie všetky okvetné lístky však boli zmenené rovnako. Rastliny, ktoré zaznamenali väčší pokles ozónu, vykazovali väčší nárast pigmentácie. Podobne to bolo aj flórou s exponovaným peľom. Táto časť rastliny je totiž obzvlášť citlivá na UV žiarenie a teplotný stres môže navyše spôsobiť aj neplodnosť peľu. Fakt, že niektoré kvitnúce rastliny sa snažia prispôsobiť zmenám prostredia, môže znieť ako dobrá správa. Vedci však varujú, že táto zmena pigmentu by mohla spôsobiť vysoké nároky na reprodukčný výkon rastlín, pretože sfarbenie je jedným z hlavným lákadiel opeľovačov. 

Viac o téme: KvetyRastlinyKlimatické zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu