Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zomrel prvý pacient (†54) vyliečený z HIV: Zabila ho iná zákerná choroba

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Eric Risberg)

SAN FRANCISCO - Vo veku 54 rokov zomrel v Kalifornii Američan Timothy Ray Brown, ktorý bol prvým známym pacientom vyliečeným z nákazy HIV. Brown podľahol rakovine, kvôli ktorej u neho lekári pred dvanástimi rokmi vykonali transplantáciu kostnej drene. Práve tá ho zbavila aj choroby AIDS. Rakovina sa mu ale nedávno vrátila.

"S veľkým zármutkom oznamujem, že Timothy zomrel dnes (v utorok) popoludní, so mnou a so svojimi priateľmi pri lôžku, po päťmesačnej bitke s leukémiou," napísal Brownov partner Tim Hoeffgen na Facebooku. 

Zomrel prvý pacient (†54)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Tmothymu bolo HIV diagnostikované v roku 1995. Po jedenástich rokoch sa u neho rozvinula ešte leukémia. V roku 2007 a potom znovu o rok neskôr mu lekári v Berlíne transplantovali kostnú dreň od darcu s mutáciou, vďaka ktorej sú nositelia imúnni voči vírusu HIV. Brown ihneď po prvej transplantácii prestal užívať antivirotiká. V nasledujúcich rokoch u neho testy neodhalili prítomnosť vírusu HIV. Lekári boli presvedčení, že sa vyliečil aj z leukémie. Tá sa ale, bohužiaľ, vlani vrátila a rýchlo sa šírila. "Stále som rád, že som transplantáciu absolvoval. Otvorila novú cestu a inšpirovala vedcov k usilovnejšiemu hľadaniu liečby, o ktorej sa už veľa ľudí začalo domnievať, že je nemožná," uviedol Američan minulý týždeň, kedy oznámil, že trpí rakovinou v konečnom štádiu. 

Zomrel prvý pacient (†54)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Manuel Valdes)

Brown bol označovaný ako berlínsky pacient podľa mesta, kde pracoval ako prekladateľ v čase, keď bol u neho vírus HIV zistený. Minulý rok sa objavili správy o vyliečení druhého človeka z nákazy HIV. Stal sa ním Londýnčan Adam Castillejo, známy ako londýnsky pacient. Aj on podstúpil transplantáciu kostnej drene. Darcov kostnej drene so spomínanou mutáciou je však málo a transplantácia je príliš riskantná na to, aby mohla byť využívaná v širšom meradle. 

Viac o téme: RakovinaHIVAIDSTimothy Ray Brown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu