Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lekári radia po prekonaní tohto OCHORENIA pravidelne sexovať: Zvyšuje to šancu na prežitie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEL AVIV - Výsledky štúdie publikované v časopise European Journal of Preventive Cardiology uvádzajú, že pacienti, ktorí zostali po prekonaní infarktu aktívni v spálni, mali o tretinu nižšiu pravdepodobnosť úmrtia v porovnaní s tými, ktorí ignorovali intimitu. Sexuálna aktivita im totiž pomohla prekonať šok z ochorenia, podporila ich duševné a fyzické zdravie a zároveň upevnila vzťahy v partnerstve.

Pacientom po prekonaní infarktu odborníci odporúčajú pravidelné cvičenie. Zdá sa však, že fyzická záťaž v podobe posilňovania či prechádzok, nie je to jediné, čo im môže pomôcť zlepšiť kvalitu ich života. Najnovšia štúdia totiž uvádza, že pri prekonávaní následkov infarktu prináša značné zdravotné benefity aj sexuálna aktivita. "Sexualita a sexuálna aktivita sú ukazovateľmi blaha. Sex zlepšuje fyzickú kondíciu, posilňuje vzťahy s partnerom, podporuje mentálne schopnosti a pomáha ľuďom prekonať počiatočný šok z udalosti, ktorá im zmenila život," tvrdí profesor Yariv Gerber z Univerzity v Tel Aviv.

Lekári radia po prekonaní
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V rámci výskumu boli analyzované údaje od 500 pacientov vo veku do 65 rokov, ktorí prekonali infarkt. U tých, ktorí udržiavali či dokonca zvýšili svoju sexuálnu aktivitu počas prvých šiestich mesiacov po infarkte, bolo v nasledujúcich 22 rokoch zaznamenané nižšie riziko úmrtia o 35 percent v porovnaní s tými, ktorí sa vyhýbali intimite. 

Osem zdravotných benefitov orgazmu: Ak budete pravidelne sexovať, takto sa to odrazí na vašom tele

Gerberove slová potvrdzuje aj kardiologička Lucy Martinová z British Heart Foundation, podľa ktorej "je sexuálna aktivita po infarkte síce tabuizovaná téma, ale sex nie je spúšťačom  infarktu či iných srdcových problémov v porovnaní s akoukoľvek inou fyzickou aktivitou, ktorá zvyšuje pulz". Pripomína však, že aj v tomto prípade netreba zabúdať na jedinečnosť každého pacienta, pretože rekonvalescencia po srdcovom infarkte je u každého iná a možnosti sexuálnej aktivity je potrebné najskôr prediskutovať s lekárom. "Táto štúdia poukazuje na známu súvislosť medzi duševným a fyzickým zdravím. Zároveň tiež potvrdzuje, že udržiavanie akejkoľvek aktívnej činnosti môže z dlhodobého hľadiska pomôcť znížiť riziko ďalších problémov," dodáva Martinová. 

Viac o téme: SexInfarkt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu