Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci skúmali milióny žien a mužov, ktorí pravidelne pili víno či pivo: Výsledky sú zarážajúce

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, Thinkstock)

SOUL - Lekári z juhokórejského Národného lekárskeho centra realizovali výskum, v ktorom hľadali súvislosť medzi pravidelnou konzumáciou alkoholu a možnosťou vzniku civilizačných chorôb. Z výsledkov vyplýva, že jeho pravidelná konzumácia je spúšťačom viacerých ochorení už aj vtedy, ak je iba minimálna. Autori štúdie prezentovali svoje zistenia počas virtuálneho medzinárodného kongresu o obezite.

Pol pohára vína alebo fľaša piva denne "môžu viesť k obezite, cukrovke a vysokému krvnému tlaku", uviedli lekári z Národného lekárskeho centra v Soule, ktorí vo svojej štúdii potvrdili, že aj malé množstvo alkoholu môže mať negatívny vplyv na naše zdravie. 

Vedci prehovorili: TOTO s vami spraví mesiac bez alkoholu! Jedna výhoda obzvlášť poteší

Po ukončení dvojročného výskumu, počas ktorého sledovali 14 miliónov mužov a 12 miliónov žien z Južnej Kórei, zároveň uviedli, že neexistuje bezpečná úroveň popíjania alkoholu. Zistili totiž, že muži, ktorí denne vypili v priemere pol pohára vína alebo štvrť litra piva, mali o 10 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú obézni a v ich tele dôjde k metabolickému syndrómu, čiže ku kombinácii cukrovky s vysokým krvným tlakom.

Vedci skúmali milióny žien
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Konzumácia jedného alebo dvoch pohárov vína alebo jedného veľkého piva denne, zvýšilo riziko obezity o 22 % a šanca na vznik metabolického syndrómu sa navýšila o 25 %. S množstvom skonzumovaného alkoholu sa pravdepodobnosť výskytu obezity zvýšila na 34 % a na 42 % stúpla pravdepodobnosť metabolického syndrómu. Autori výskumu  sa k týmto údajom dopracovali potom, ako porovnali hodnoty získané od konzumentov alkoholu a od abstinentov.

A aké to bolo u sledovaných žien?

Občasný pohárik vína má síce priaznivý účinok, ale už polovica pohára tohto moku denne zvýšila u žien riziko obezity o 9 %, ale zároveň znížila pravdepodobnosť metabolického syndrómu o tri percentá v porovnaní s tými, ktoré vôbec nepijú alkohol. Ženy, ktoré si dopriali v priemere viac ako dva poháre denne, narástla šanca na obezitu o 22 % a o 18 % stúplo riziko vzniku metabolického syndrómu.

Vedci skúmali milióny žien
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Autori štúdie zároveň zohľadnili aj ďalšie faktory, napríklad vek, fyzickú aktivitu, fajčenie a finančný príjem. „Už menší príjem alkoholu súvisí s metabolickým syndrómom. Konzumácia viac ako polovice štandardného alkoholického nápoja denne je spojená so zvýšeným rizikom obezity a metabolického syndrómu u mužov i žien a toto riziko stúpa úmerne s príjmom alkoholu,“ uviedol hlavný autor štúdie doktor Hye Jung Shin. „Respondenti, ktorí konzumovali väčšie množstvo alkoholu, si zvyšovali šance na vznik obezity a metabolického syndrómu. Naše výsledky naznačujú, že riziko vzniku týchto ochorení sa úmerne zvyšuje, ak dospelí muži a ženy vypijú viac ako polovicu štandardného nápoja denne.“

Viac o téme: ObezitaPivoVínoZdravieTlak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu