Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

11 ZNAMENÍ, že ste prekonali nákazu KORONAVÍRUSOM bez toho, aby ste o tom vedeli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

NEW YORK - Mnohí ľudia prekonali ochorenie COVID-19 bez vážnejších problémov. Lekári preto zostavili zoznam príznakov, ktoré niektorí ľudia síce v nedávnej minulosti zaregistrovali, ale nepripisovali ich práve nákaze koronavírusom.

Čísla týkajúce sa ľudí infikovaných vírusom SARS-CoV-2 neustále narastajú, ale ide iba o orientačné hodnoty. V skutočnosti ich je podľa všetkého oveľa viac než uvádzajú oficiálne štatistiky. Mnoho ľudí totiž prešlo ochorením COVID-19 bez toho, aby o tom vôbec vedeli, pretože táto nákaza môže mať aj veľmi mierny priebeh. Lekári preto zverejnili zoznam možných príznakov, ktorými ste mohli trpieť bez toho, aby ste si uvedomili, že ste sa infikovali koronavírusom. 

Odborníci však pripomínajú, že ide iba o orientačné signály; najspoľahlivejším spôsobom, ako odhaliť nákazu, aj naďalej zostáva test na protilátky. "Nanešťastie, s výnimkou testovania neexistuje presný spôsob, ako zistiť, či ste mali toto ochorenie, pretože jeho príznaky môžu byť iba mierne alebo aj žiadne. Mnohé koronavírusy vrátane chrípky sa navyše prejavujú podobne," hovorí lekár urgentnej medicíny Shannon Sovndal z Colorada.

11 ZNAMENÍ, že ste
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Vykazovali ste príznaky začiatkom tohto roka

Ešte v  januári a vo februári si väčšina z nás ani neuvedomovala, že sa koronavírus pomaly šíri po celom svete. A ak ste aj v tomto období zaznamenali nejaké príznaky, pravdepodobne ste ich pripisovali inému ochoreniu. Je tu však veľký predpoklad, že ste prekonali COVID-19. 

 Strata čuchu a chuti

Jedným z príznakov, že ste boli pravdepodobne infikovaní, je strata čuchu alebo chuti. Ich stratu však môžu spôsobiť aj iné vírusy či zdravotné ťažkosti. Stále však môže ísť aj o príznak koronavírusovej infekcie, ktorý sa môže prejavovať samostatne aj bez iných sprievodných symptómov. 

KORONAVÍRUS Bill Gates varoval pred pandémiou, teraz predpovedá, kedy sa skončí

Silná bolesť hlavy

Herec Danny Burstein po prekonaní ochorenia uviedol, že trpel silnou migrénou. Tento stav však môže byť vyvolaný aj stresom, zotrvávaním v hlučnom prostredí  alebo kombináciou iných faktorov. Ale nezriedka signalizuje aj nákazu koronavírusom. 

11 ZNAMENÍ, že ste
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Vyrážky a iné kožné problémy

Svetová zdravotnícka organizácia a Centrum na kontrolu a prevenciu chorôb síce nezaradili vyrážky na oficiálny zoznam symptómov COVID-19, ale v čase jeho najväčšieho šírenia upozorňovali lekári z mnohých kútov sveta, že u infikovaných spozorovali viaceré kožné problémy, napríklad vyrážky a lézie, najmä na nohách. 

Extrémna vyčerpanosť

Mali ste v poslednom čase pocit, že ste natoľko unavený, že sa ani nevládzete pohnúť? Možno ste si mysleli, že ide o reakciu na nadmernú fyzickú aktivitu alebo nedostatok spánku. Lenže drvivá väčšina ľudí, ktorí prekonali koronavírusovú nákazu, uvádza, že pociťovali iba extrémnu vyčerpanosť. Pri každom type infekcie totiž telo využíva energiu na jej prekonanie a výsledkom je veľká únava.  

Silný suchý kašeľ

Podľa čínskych vedcov sa 68 percent pacientov s COVID-19 sťažuje na pretrvávajúci suchý kašeľ.

11 ZNAMENÍ, že ste
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ružové oči

Tento symptóm známy aj ako konjunktivitída je najčastejšie pripisovaný očnej infekcii, ale Americká oftalmologická akadémia ho spája aj s ochorením COVID-19. "Viaceré zdroje potvrdzujú, že SARS-CoV-2 môže spôsobiť miernu folikulárnu konjunktivitídu, ktorá sa nedá odlíšiť od iných vírusových infekcií a môže sa prenášať aerosólovým kontaktom so spojovkou," vysvetlili oftalmológovia. 

Tráviace ťažkosti

Ak ste mali hnačku, nevoľnosť alebo ste trpeli plynatosťou, možno ste trpeli črevnou chrípkou. Alebo aj ochorením COVID-19. U mnohých pacientov sa totiž objavili práve tieto symptómy. 

Kontakt s infikovanými

Bohatým zdrojom nákazy boli a sú spoločenské podujatia, napríklad konferencie, bohoslužby či oslavy. Nedávny výskum potvrdil, že mnoho ľudí prekonalo COVID-19 bez toho, aby o tom vôbec vedelo, pretože boli asymptomatickí. Jedna štúdia dokonca naznačila, že počet bezpríznakových nosičov je rovnaký ako počet pozitívne testovaných. 

11 ZNAMENÍ, že ste
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/ AP )

Dýchavičnosť

Problémy s dýchaním sú spájané s koronavírusovou infekciou, pretože napáda horné dýchacie cesty. Ide o symptóm, ktorý sa môže prejavovať aj vtedy, ak nevykonávate žiadnu aktivitu a ste v stave pokoja. 

Mysleli ste si, že máte chrípku

Vzhľadom na to, že COVID-19 sa začal šíriť počas chrípkového obdobia a jeho príznaky sú podobné chrípke, tak ste boli možno nesprávne diagnostikovaní. Ak ste boli chorí počas prvých dvoch mesiacov tohto roka a absolvovali ste chrípkový test ešte predtým, ako boli k dispozícii testy na koronavírus, je tu veľký predpoklad, že ste prekonali toto ochorenie.

Viac o téme: PríznakyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu