Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pred rokom sa v Brne stal lekársky zázrak: Bábätko sa narodilo mesiace po smrti matky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Ako lekársky zázrak či svetový unikát je označovaný prípad pôrodu cisárskym rezom dievčatka, ktoré prišlo na svet 15. augusta 2019, po 117 dňoch od mozgovej smrti matky. Bábätko vážilo 2130 gramov a meralo 42 centimetrov. Podobných prípadov je vo svete zaznamenaných len zhruba dvadsať.

Dvadsaťsedemročnú ženu našli jej blízko v bezvedomí 21. apríla 2019, vtedy bola v 16. týždni tehotesntva. Záchranku ju previezla do Fakultnej nemocnice Brno. Neskôr vymizla spontánna dychová aktivita a vyšetrenie potvrdilo mozgovú smrť. Príčinou bola cievna malformácia sprevádzaná krvácaním do mozgu.

Žena s KORONAVÍRUSOM porodila: Predčasný pôrod si vyžiadal cisársky rez

Lekári následne urobili maximum, aby stabilizovali životné funkcie a zachránili plod v tele matky. Starali sa o srdcovú činnosť, pľúcne a obličkové funkcie, bojovali s infekciami, výživu nastavovali s ohľadom na vývoj plodu. Niekoľkokrát týždenne, neskôr denne, monitorovali plod ultrazvukom. Cisársky rez vykonali v 34. týždni gravidity. Život matky sa skončil po pôrode, kedy ju za prítomnosti rodiny odpojili od dýchacích prístrojov. Dievčatko pomenovali Eliška, toto meno pre ňu vybrala jej mama ešte na začiatku tehotenstva. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Prvý zaznamenaný prípad záchrany plodu ženy v kóme alebo po mozgovej smrti pochádza z roku 1981. V americkom Buffale bola do nemocnice prijatá 24-ročná žena so zápalom mozgu. Testy ukázali, že u nej nastala mozgová smrť. V tom čase bola v 23. týždni tehotenstva. Lekári ju udržiavali nažive ešte šesť týždňov. Potom sa cisárskym rezom, viac ako mesiac pred termínom pôrodu, narodilo zdravé dieťa. 

Viac o téme: KómaPôrod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu