Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Matematik pred ôsmimi rokmi predpovedal to, čo sa teraz deje: Ďalšia PREDPOVEĎ pre rok 2070!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Youtube/Seshat: Global History Databank)

RÍM - Pred ôsmimi rokmi vypočítal vedec Peter Turchin riziko sociálneho napätia, ktoré sa podľa neho objavuje každých 50 rokov. A tak sa aj stalo. Prišla pandémia, policajné násilie a politika Donalda Trumpa. Ide o kliodynamiku - matematické modelovanie dynamiky v dejinách. Podľa niektorých expertov je to ale celé podvod. Píše o tom taliansky denník La Repubblica.

Pred ôsmimi rokmi americký matematik (pôvodom z Ruska), evolučný biológ a ekológ Peter Turchin (63) vyhlásil, že v roku 2020 zažijú Spojené štáty obdobie revolt a obzvlášť násilných nepokojov. A skutočne sa tak stalo, keď sa spojilo niekoľko výrazných udalostí - pandémia COVIDu-19, násilné akty polície a politické postoje amerického prezidenta Trumpa. Šlo o čistú náhodu? Možno. Aby sme rozptýlili pochybnosti, stojí za to pozrieť sa dôkladnejšie na Turchinovu prácu. 

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Andrew Harnik)

Turchinovo tvrdenie obsahuje článok zverejnený 9. júla 2012 v časopise Journal of Peace Research s titulkom Dynamika politickej nestability v USA medzi rokmi 1780 a 2010. Vedec tu opisuje a analyzuje 1590 násilných udalostí - revolty, lynčovanie a teroristické činy, ku ktorým došlo v uplynulých dvoch storočiach. Uvádza napríklad občiansku vojnu v roku 1870, rasové napätie a antikomunistické nálady v 20. rokoch minulého storočia, vietnamskú vojnu a hnutie za občianske práva v 60. rokoch 20. storočia. Matematik konštatuje, že významné udalosti, pri ktorých dochádza k násiliu, majú tendenciu opakovať sa vždy zhruba po päťdesiatich rokoch. Na základe toho formuloval predpovede pre rok 2020, polstoročie po Vietname a nasledujúcich revoltách. Na základe udalostí v rokoch 1870, 1920 a 1970 možno vydedukovať, že nasledujúci vrchol nestability v USA nastane okolo roku 2020, píše Turchin v článku. Ide len o projekciu, nie o vedeckú predpoveď, pripomína. Nevyjadril sa k príčine násilností, obmedzil sa na konštatovanie, že udalosti tohto druhu v dejinách zrejme prichádzajú pravidelne. "Môj model naznačuje, že ďalší vrchol násilia bude horší než ten v roku 1970, pretože priemerné platy, životný štandard a rozdiely medzi spoločenskými triedami budú horšie ako vtedy," tvrdil. 

Matematik pred ôsmimi rokmi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Centre for Complex Systems Studies Utrecht)

Turchinova práca je súčasťou takzvanej kliodynamiky, čiže oblasti multidisciplinárneho výskumu sústredného na matematické modelovanie historickej dynamiky. Jeho výklad pripomína okrem iného slávnu psychohistóriu sci-fi série Nadácia spisovateľa Isaaka Asimova, podľa ktorej je možné pomocou metódy určovanie pravdepodobnosti a štatistiky predvídať budúci vývoj spoločnosti. Vedecká komunita má ale na kliodynamiku rôzne názory. Mnohí ju neuznávajú, pretože podľa nich je v histórii až príliš veľa premenných skutočností, než aby bolo možné očakávať pravidelné cykly udalostí. Turchin ale naopak ešte okrem 50-ročného cyklu identifikoval aj ďalší, ktorý trvá dva až tristo rokov, a ktorý môže zosilnieť alebo potlačiť vlnu násilia cyklu kratšieho. "Najdlhší cyklus je ten, ktorému teraz lepšie rozumieme a ktorý sa zdá byť univerzálnou charakteristikou všetkých spoločností, od rímskej ríše cez starú Čínu po stredoveké Francúzsko. Všetky spoločnosti oscilovali medzi obdobiami mieru a vojny trvajúcimi zhruba 100 až 150 rokov," uviedol Turchin. V každom prípade má podľa neho ďalšie obdobie sociálnych búrok nastať v roku 2070. 

Viac o téme: Peter TurchinSociálne nepokojeModelovanie dynamikyKliodynamika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu