Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Satelitné FOTO odhalili šokujúcu pravdu: Zmizlo to oveľa skôr než malo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOULDER - Odborníci z Národného strediska pre údaje o snehu a ľade (NSIDC) v roku 2017 predpokladali, že zo zálivu St. Patrick Bay na ostrove Ellesmere zmiznú všetky obrovské ľadové čiapky. Podľa ich správy zverejnenej v akademickom časopise The Cryosphere sa tak malo stať v priebehu piatich rokov. Z nedávnych satelitných záberov však vyplýva, že sa tak stalo oveľa skôr.

Riaditeľ NSIDC Mark Serreze, ktorý ostrov Ellesmere v Arktíde po prvý raz navštívil v roku 1982 so svojím kolegom Rayom Bradleym, si spomína, že miestne ľadové čiapky mu pripadali ako trvalá súčasť tejto krajiny. Pozorovanie ich zániku preto prirovnáva ku katastrofe. Júlové satelitné snímky NASA totiž odhalili, že obrovské masy ľadovcov sú už minulosťou. V dôsledku globálneho otepľovania sa vytratila vrstva ľadu a snehu, ktorá tvorila polovicu skupiny malých ľadových čiapok na plošine Hazen v najsevernejšom kanadskom teritóriu Nanavut.

Satelitné FOTO odhalili šokujúcu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: NSIDC)

Svoj maximálny nárast pravdepodobne dosiahli počas malej doby ľadovej, čiže v období chladnejšieho podnebia od stredoveku do 19. storočia. V súčasnosti tak zostáva v lokalite už iba druhá polovica ľadových čiapok známych pod názvom Murray a Simmons, ktoré zatiaľ odolávajú otepľovaniu, pretože sa nachádzajú vo vyššej nadmorskej výške. Vedci však predpokladajú, že ich aj ich zánik je neodvratný. 

Vedci analyzovali dáta z Arktídy a zhrozili sa: O 30 rokov má nastať katastrofa

Výskumný tím, ktorý v roku 2017 zverejnil nelichotivú prognózu, porovnával satelitné údaje spoločnosti ASTER zaznamenané od júla 2015 s leteckými snímkami z augusta 1959. Takýmto spôsobom zistili, že v rokoch 1959 až 2015 sa ľadová pokrývka zmenšila iba na päť percent svojej pôvodnej veľkosti. Jej najvýraznejší úbytok nastal počas extrémne horúceho leta v roku 2015. Zo záberov pochádzajúch zo 14. júla 2020 sa však už ľadové čiapky vytratili úplne. "Dlho sa hovorí o tom, že dôsledky zmeny klímy sa prejavia najmä v Arktíde. Zánik týchto ľadových čiapok, ktoré som kedysi veľmi dobre poznal, pre mňa znamená aj určitú osobnú stratu. Zostáva mi už iba niekoľko fotografií a veľa spomienok," povzdychol si Serreze.

Viac o téme: ArktídaGlobálne otepľovanieTopenie ľadovcovĽadová čiapkaEllesmere
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu