Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO V letnom tábore sa nakazili stovky detí! Vedci varujú aj pred školami, je to veľké riziko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON/JERUZALEM - Koronavírus sa možno šíri ľahšie v prostredí škôl a letných táborov, než sa dosiaľ predpokladalo. Vyplýva to zo správy amerických Stredísk pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktorá preskúmala údaje z nových ohnísk v americkom štáte Georgia, napísal spravodajský server The Guardian.

Po prepuknutí nákazy na letnom tábore v Georgii CDC uviedlo, že deti, vrátane asymptomatických prípadov, môžu hrať významnú rolu v komunitnom prenose COVIDU-19. Toto tvrdenie odporuje množstvu predošlých štúdií, podľa ktorých deti len zriedka šíria koronavírus medzi sebou alebo na iné osoby. 

FOTO V letnom tábore
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/NBC News)

Na letnom tábore YMCA, ktorého sa zúčastnilo asi 600 mladých ľudí, sa nákaza preukázala zhruba u 260 z nich. Zatiaľ čo zamestnanci tábora dodržiavala bezpečnostné opatrenia vrátane nosenia rúšok, táborníci ich mať nemuseli a podľa miestnych zdravotných činiteľov relatívne veľké skupiny detí vo veku 6 až 19 rokov spali v spoločných chatkách. Nemenej znepokojivé bolo zistenie, že sa s väčšou pravdepodobnosťou infikovali mladšie deti a taktiež tie, ktoré v tábore strávili dlhší čas. 

FOTO V letnom tábore
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/NBC News)

Zatiaľ čo sa v mnohých štátoch sveta vedú diskusie o tom, či a kedy znovu otvoriť školy, to, čo sa stalo v Georgii, dokazuje, ako málo je zatiaľ známe o šírení vírusu medzi mladšími vekovými skupinami. K tomu prispela i skutočnosť, že veľa krajín uzavrelo školy hneď na začiatku pandémie. Udalosti v Georgii odrážajú skúsenosti z Izraela, kde rýchle a úplné znovuotvorenie škôl prispelo k novému šíreniu koronavírusu. V počiatkoch pandémie bol Izrael vnímaný ako príklad úspešného boja proti nákaze. V marci zaviedol prísne protikoronavírusové opatrenia, ktoré ale postupne uvoľňoval v snahe zmierniť ekonomické dopady. Deti sa do škôl vrátili v máji. Už na konci mája sa ale vírus začal šíriť v školských triedach a úrady ešte pred letnými prázdninami uzavreli asi sto vzdelávacích ústavov a poslali tisíce žiakov a učiteľov do karantény.

Viac o téme: Letný táborKoronavírusCOVID-19Škola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu