Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci vyvrátili doterajšiu teóriu o Marse: Posledných 40 rokov sme sa mýlili!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Mnohé z údolí na Marse mohli vzniknúť činnosťou ľadovcov, nie riek. Naznačuje to nová štúdia publikovaná v časopise Nature Geoscience, o ktorej v pondelok napísala agentúra AFP Podľa dosiaľ dominantnej teórie mal Mars kedysi teplé podnebie s tečúcou vodou, ktorá vytvarovala jeho povrch.

Kozmická loď smerujúca k Marsu má technické problémy: Fungujú jej len základné systémy

Výskumníci z Kanady a Spojených štátov sa v štúdii zamerali na 10 000 údolí na Marse, ktoré porovnali s ľadovcovými údoliami na Zemi. "Posledných 40 rokov, odkedy sme objavili údolia na Marse, sme si mysleli, že nimi tiekli rieky, ktoré ich vytvarovali," uviedla jedna z autoriek štúdie Anna Grauová Galofreová v stanovisku, ktoré zverejnila Univerzita v Britskej Kolumbii.

Vedci vyvrátili doterajšiu teóriu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa vedcov jednotlivé údolia vykazujú rozdiely, na základe ktorých dospeli k názoru, že vznikli viacerými procesmi. Niektoré sú staré až 3,8 miliardy rokov. "Zistenia dokazujú, že iba časť údolí nesie typické známky vodnej erózie, čo je v rozpore s konvenčným pohľadom," uviedol ďalší z autorov Mark Jellinek. Najnovšie informácie zároveň ukazujú, že podnebie na Marse bolo v dávnej minulosti omnoho chladnejšie, než sme si mysleli.

Viac o téme: Marsúdolie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu