Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Expertka varuje pred hrozbou, ktorá na ľudí číha pri práci z domu: O tomto ste naozaj netušili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Zdravie ohrozuje nielen zlá kvalita vzduchu vo vonkajších priestoroch, ale aj doma. Upozornila na to izraelská odborníčka na ľudské zdravie Carol Abrahamová, ktorú citoval denník The Jerusalem Post.

Podľa expertky, ktorá sa zaslúžila o vytvorenie izraelského ministerstva ochrany životného prostredia, je potrebné sa na škodliviny v domácnostiach zamerať práve teraz, kedy mnoho ľudí trávi viac času prácou z domu. Abrahamová sa zmienila o výskume americkej Agentúry pre životné prostredie (EPA), podľa ktorej je kvalita domáceho vzduchu až päťkrát horšia než toho vonkajšieho. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že kvôli zlej kvalite vzduchu vo svojich domovoch umiera ročne predčasne 3,8 milióna ľudí.

Expertka varuje pred hrozbou,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Kvôli epidémii koronavírusu musia ľudia tráviť vo svojich domovoch viac hodín než predtým, takže je čas zamerať sa na kvalitu vzduchu v domácnostiach," uviedla Abrahamová. Nebezpečné v tejto súvislosti môžu byť veci, s ktorými človek bežne prichádza do styku - nátery, osviežovače vzduchu, dezinfekčné prostriedky, dezodoranty či pesticídy. Jedovatý plyn vydávajú aj odevy, ktoré pravidelne nosíme do čistiarne.

Expertka varuje pred hrozbou,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Najviac ohrozené sú deti, starší členovia domácnosti a ľudia s dýchacími problémami. Aj inak zdraví jedinci môžu začať trpieť potiažami ako bolenie hlavy, mdloby, dráždivosť nosných ciest, krvácanie z nosu, zvracanie alebo kožné alergie. Pri dlhodobom vystavení nezdravým látkam sa môžu poškodiť vnútorné orgány a centrálny nervový systém. Nie všetky škodliviny ale pochádzajú z predmetu vo vnútri domácnosti; zdrojom môže byť aj materiál, z ktorého sú domy či byty postavené.

Viac o téme: DomácnosťVzduchPráca z domu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu