Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Diéta ani pohyb nezaberá? Fitnes tréner prezradil šesť chýb, ktorých sa zrejme dopúšťate

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

MELBOURNE - Chudnutie a zbavovanie sa kilogramov je pre mnohých dlhodobý boj, z ktorého nie každý vyjde ako víťaz. Ak máte pevnú vôľu, dlhodobo pravidelne športujete, makáte v posilňovni a napriek tomu ste stále oblepení tukovými vankúšikmi, možno sa nevedome dopúšťate chýb, na ktoré poukazuje aj odborník na fitnes Sam Wood z Melbourne.

Podľa fitnes trénera Sama Wooda nie je pravidelný pohyb zárukou chudnutia a tým, ktorí sa snažia schudnúť odporúča, aby sa sústredili na viaceré faktory. „Ľudia si pridávajú stále viac a viac pohybu a cvičenia a napriek tomu sa nedokážu dostať do vytúženého cieľa,“ hovorí Austrálčan.

FOTO Mladík (25) chľastal každý večer alkohol: Zrazu prestal a TOTO sa s ním stalo

Ak vám teda pravidelná drina v posilňovni, beh, či niekoľkokilometrová chôdza stále neprinášajú viditeľný efekt a ručička na vašej váhe sa nechce pohnúť smerom nadol, pravdepodobne robíte niečo, čo blokuje váš metabolizmus. Odborník preto radí, aby ste sa držali jeho šiestich odporúčaní a výsledok sa určite dostaví. A ktoré to sú?

1. Zabudnite na alkohol

„Alkohol je nepriateľom chudnutia a podporuje ukladanie tukov. Telo ho považuje za energiu a zásobuje nim tukové bunky,“ hovorí Sam. Ak sa snažíte schudnúť, mali by ste jeho množstvo eliminovať maximálne na jedne až dva poháre týždenne.

Diéta ani pohyb nezaberá?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Pozor na rafinované cukry

Spracované cukry sa nachádzajú v sladkostiach a patria sem karamel, trstinový cukor, šťava, či ryžový sirup, ale ich bohatým zdrojom sú aj pizza, cestoviny a biely chlieb. Ak si tieto potraviny doprajete pravidelne, telo ich nestíha spáliť a mení cukor na tuk. Nadbytočný príjem cukrov neprospieva ani črevám a blokuje ich funkcie. Podľa odborníka je preto dôležité, aby bola vaša strava vyvážená a boli v nej zastúpené rôzne skupiny potravín.

3. Dbajte na zdravie svojich čriev

Zdravie tráviacej sústavy úzko súvisí s metabolizmom a vplýva na ukladanie tukov, hladinu glukózy a spôsob spracovania prijatej potravy. „Ak chcete z chudnutia vyťažiť maximum, musíte sa starať aj o správnu funkciu čriev,“ hovorí Sam. Odporúča preto zaradiť do stravy zvýšený podiel vlákniny a potraviny s obsahom probiotík, napríklad jogurt či kvasenú zeleninu.

Diéta ani pohyb nezaberá?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

4. Menej stresu

Ľudia spracúvajú stres rôznymi spôsobmi a niektorí ho radi "zajedajú", čo nakoniec prispieva k nárastu hmotnosti. Pri strese sa telo zároveň zaplavuje adrenalínom a kortizolom, ktoré nabúrajú spánkový režim. Málo spánku je tak príčinou únavy a prejaví sa nedostatkom energie, ktorú si ľudia dopĺňajú prijímaním potravín s vysokým obsahom cukru. „Ak chcete schudnúť, udržiavanie nízkej hladiny stresu je kľúčové. Svojim klientom preto odporúčam, aby pracovali s rôznymi technikami, ktoré pomáhajú udržať stres pod kontrolou,“ hovorí odborník.

5. Znížte príjem sacharidov

Aj keď by ste nikdy nemali úplne vylúčiť niektorý druh potravín, zníženie množstva prijatých sacharidov je skvelý spôsob, ako schudnúť. „Keď obmedzíte ich príjem, vaše telo začne získavať energiu z tukových zásob," radí Wood. Dobrou voľbou sú podľa neho celozrnné potraviny. 

Celozrnné potraviny predlžujú život.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

6. Kontrolujte príjem kalórií

Základ chudnutia spočíva v tom, že musíte spáliť viac kalórií, než prijmete. „Výborným spôsobom, ako znížiť nadbytočné kalórie, je zmenšenie porcií jedla. A môžete vynechať aj drobné chuťovky medzi hlavnými jedlami. Naozaj ich nepotrebujete a veľmi vám to pomôže," uzatvára expert. 

Viac o téme: ChudnutieChyby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu