Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Chátrajúca nemocnica je bašta lovcov duchov: FOTO Investor ľuďom adresoval tvrdé slová

Bývalá nemocnica North Wales Hospital Zobraziť galériu (5)
Bývalá nemocnica North Wales Hospital (Zdroj: Twitter/Azz Lennox)

DENBIGH – Bývalá nemocnica North Wales Hospital v Debinghu zatvorila svoje brány pred štvrťstoročím a verejnosť ju odvtedy spája najmä so strašidelnými príbehmi a paranormálnymi javmi. V súčasnosti je však spomínaná najmä s plánom jej prestavby na moderne fungujúci komplex. Jeho tvorcovia už zakázali verejnosti vstupovať do objektu a uviedli, že zdrojom desivých udalostí odohrávajúcimi sa za jeho múrmi sú jedine nedisciplinovaní ľudia a neúcta k histórii.

V objekte bývalej viktoriánskej nemocnice v Debinghu na severe Walesu prebehne rozsiahla rekonštrukcia, do ktorej plánuje spoločnosť Jones Bros investovať 75 miliónov dolárov (83 miliónov eur).  

Chlapček (2,5) sa bojí spávať: Keď povedal svojej babke prečo, začala sa báť aj ona

Výsledkom bude moderne fungujúci komplex s bytmi, obchodmi, reštauráciami a voľnočasovým centrom. Investícia tak môže zachrániť stavbu, ktorá je zaradená na miestny zoznam 45. najvýznamnejších pamiatok, hoci na to vôbec nevyzerá. Objekt postavený v roku 1848 ako nemocnica pre psychicky chorých pacientov totiž už 25 rokov chátra.

Bývalá nemocnica North Wales
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/Azz Lennox)

Za múrmi zariadenia, ktoré bolo v roku 1995 zatvorené, sa počas prevádzky vystriedalo 1500 pacientov a 1000 zamestnancov. V súčasnosti je však spájané najmä s paranormálnymi javmi a strašidelnými príbehmi, ktoré pritiahli do budovy veľa lovcov duchov.

Bývalá nemocnica North Wales
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/Azz Lennox)

Ich pozorovacie aktivity začali vzápätí produkovať príbehy o vlkolakoch, ako aj o fantómových krokoch a podivnom smiechu šíriacom sa po chodbách. Fanúšikov nadprirodzených javov navyše v roku 2008 podporila aj televízna relácia Most Haunted, ktorá označila nemocnicu za "dedinu zatratených", a celé miesto za "prekliate čarodejnicami", čo vyvolalo nevôľu mestských poslancov a miestnej organizácie duševného zdravie. Tvorcovia programu totiž v snahe kontaktovať sa s duchmi použili zvieracie kazajky a nakrúcali v miestnosti obloženej matracmi, hoci sa nič podobné  v nemocnici nikdy nenachádzalo. 

Bývalá nemocnica North Wales
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/Azz Lennox)

Súčasné obrázky zverejnené investorom prestavby nepochybne pôsobia desivo, ale zdrojom hrôzy nie sú žiadne paranormálne javy. Pohľad na polorozpadnuté múry počmárané nápismi je skôr dôkazom odrážajúcim neúctu súčasnej doby k architektonickému historickému skvostu, ktorá sa mieša s výsledkom práce vyvrheľov.

Bývalá nemocnica North Wales
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/Azz Lennox)

„Miesto je obľúbeným terčom vandalizmu,“ uviedol hovorca spoločnosti Jones Bros a dodal, že nemocnica patrí k súčasti dedičstva Denbightu a cieľom spoločnosti je zachrániť ju a rozvíjať. Upozornil aj na poškodené múry a strechu a nikomu neodporúča, aby toto miesto navštívil. „Nemocnica je v súčasnosti oplotená a strážia ju hliadky. Ignorovať bezpečnostné opatrenia je veľmi nezodpovedné. Preto apelujeme na ľudí, aby sa objektu vyhýbali a neohrozovali seba a ostatných.“

Viac o téme: Paranormálne javyBývalá nemocnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu