Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Španielski lekári identifikovali nové príznaky KORONAVÍRUSU, vyslovili aj negatívne predpoklady

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: JAMA Dermatology, TASR/AP)

MADRID - Informácie týkajúce sa príznakov signalizujúcich nákazu novým vírusom SARS-CoV-2 neustále pribúdajú. Kým na začiatku šírenia pandémie odborná verejnosť poukazovala najmä na respiračné problémy, teplotu a kašeľ, s množiacimi sa prípadmi sa rozširoval aj zoznam symptómov ochorenia covid-19. Na tie posledné upozorňujú španielski lekári z nemocnice Ramón y Cajal v Madride v záverečnej správe svojej štúdie zverejnenej v časopise JAMA Dermatology.

Výsledky novej štúdie španielskych lekárov z nemocnice Ramon y Cajal Hospital pripúšťajú, že do zoznamu symptómov ochorenia covid-19 by mali byť zaradené aj lézie a škvrny v ústnej dutine a vyrážky na rukách a nohách.

Lekársky tím sa totiž pozorovaním 21 pacientov vo veku od 40 do 69 rokov dopracoval k záveru, že jedna tretina z nich mala na pokožke vyrážky alebo sa v ich ústnej dutine nachádzal enantém, čiže škvrna, ktorá sa tvorí na sliznici pri infekčných ochoreniach.

Vedci identifikovali šesť rôznych typov ochorenia COVID-19: Každý má unikátne príznaky

Autori štúdie sledovali nakazených novým koronavírusom od 30. marca do 8. apríla a zistili, že kožné lézie sa u nakazených objavili približne dva týždne po zaznamenaní bežných príznakov, akými sú napríklad horúčka či dýchavičnosť.

Apelujú preto na lekárov, aby po potvrdení pozitívneho testu, nezabúdali na prehliadku ústnej dutiny pacientov. Predpokladajú totiž, že počet nakazených, ktorí majú tieto príznaky, bude narastať so zvyšujúcim sa množstvom prípadov. 

Španielski lekári identifikovali nové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: JAMA Dermatology, TASR/AP)

Španielski lekári vo svojej záverečnej správe uviedli aj to, že šiesti z pozorovaných pacientov mali enantém súčasne s kožnými vyrážkami a obdobie medzi prvými bežnými príznakmi a výskytom tohto symptómu bolo dlhé približne 12 dní. „Aj napriek zvýšenému výskytu kožných škvŕn je stanovenie diagnózy stále náročné. Prítomnosť enantému je však pozoruhodným signálom, ktorý dokáže naznačiť, že ide o koronavírusovú infekciu a nie o reakciu na liek a to najmä vtedy, ak sa prejavuje ako petechia.“

Podobné prípady boli zaznamenané aj v Taliansku a určite by ich bolo aj viac, ak sa lekári neobávali nákazy a neignorovali by vyšetrenie ústnej dutiny u pacientov, ktorí majú príznaky ochorenia covid-19. Štúdia talianskych lekárov totiž už v minulosti potvrdila, že 18 pacientov pozitívne testovaných na koronavírus malo na tele vyrážky podobné kiahňam. 

Viac o téme: VyrážkyÚstaPríznakyCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu