Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci identifikovali šesť rôznych typov ochorenia COVID-19: Každý má unikátne príznaky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Pacientov s chorobou COVID-19 možno rozdeliť do šiestich rôznych kategórií s unikátnymi kombináciami príznakov, pričom pri každej z variantov má choroba rôzny závažný priebeh. Uvádza to nový článok vedcov z univerzity King 'College London, ktorí analyzujú údaje zadané chorými ľuďmi do špeciálnej mobilnej aplikácie. Poznatky by mohli lekárom pomôcť predpovedať, ktorí pacienti s COVID-19 budú pravdepodobne potrebovať hospitalizáciu.

Článok je súčasťou projektu COVID Symptom Study, ktorého cieľom je podrobne zmapovať príznaky choroby spôsobované koronavírusom SARS-CoV-2. Aplikáciu, cez ktorú môžu ľudia expertom hlásiť svoje symptómy, si už stiahlo viac ako štyri milióny ľudí. Podľa strojcov projektu tak ide o najväčšiu štúdiu svojho druhu na svete.

Vedci identifikovali šesť rôznych
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci z King 'College London teraz na základe zozbieraných dát popísali šesť rôznych variantov COVIDU-19, ktoré sa vyznačujú "špecifickým zoskupením symptómov nastupujúcich v charakteristických momentoch pri postupe choroby". Dva typy COVIDU-19 britský tím prirovnáva ku chrípke, ďalšie označuje ako gastrointestinálne a zvyšné tri klasifikuje ako vážne. Každý typ choroby sa údajne spájal s rôzne ťažkým priebehom a rôznymi potrebami pokiaľ ide o liečbu. 

KORONAVÍRUS Experti pridali na zoznam štyri nové príznaky nákazy: Ak ich máte, zbystrite pozornosť!

"Ak ste schopní v piaty deň (choroby) predpovedať, kto je kto, potom máte čas na to im poskytnúť podporu a včasné zákroky, napríklad monitorovať kyslík v krvi a hladinu cukru a zaistiť, že sú patrične hydratovaní. Je to jednoduchá starostlivosť, ktorú možno zabezpečiť aj v domácnosti, čo by predchádzalo hospitalizáciám a zachraňovalo životy," uviedla členka výskumného tímu Claire Stevesová. 

V Chorvátsku platí povinnosť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay)

Štúdia naznačuje, že nákaza koronavírusu sa môže prejavovať veľmi pestrou škálou príznakov. Všetci používatelia mobilnej aplikácie, ktorí nejaké symptómy hlásili, si vraj sťažovali na bolesť hlavy a stratu čuchu, k týmto ťažkostiam sa ale často pridávali svalové bolesti, horúčky, bolesti hrdla, strata chuti i hnačka. Autori štúdie uvádzajú, že niektoré hlásené príznaky ako pocit zmätenia, brušné bolesti a dýchavičnosť sú typickým znakom najvážnejších foriem choroby, hoci "nie sú všeobecne považované ako symptómy COVIDU-19".

Vedci na identifikáciu rôznych skupín symptómov využili algoritmus strojového učenia, ktorý analyzoval dáta od približne 1600 pravidelných užívateľov aplikácie. Reuters poznamenáva, že nový článok zatiaľ nevyšiel v žiadnom odbornom médiu a neanalyzovali ho nezávislí odborníci.

Viac o téme: PandémiaVedciKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu