Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Súčasný KORONAVÍRUS je oveľa nákazlivejší ako jeho originál! Vedci prezradili, či je dôvod na paniku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN DIEGO - Mikrobiológovia z inštitútu Scripps Research v San Diegu pozorovali správanie vírusu SARS-Cov-2 a svoje výsledky pred niekoľkými dňami zverejnili na portáli BioRxiv. Zistili, že nový koronavírus výrazne zmutoval a stal sa tak omnoho infekčnejším.

KORONAVÍRUS Neuveriteľné odhalenie v súvislosti s pandémiou: Keď sa to dozvedeli v OSN, boli v šoku

Odvtedy, ako sa začal nový koronavírus šíriť z Číny do Európy a USA, vedecké tímy vo všetkých kútoch sveta pozorujú jeho viazanosť na pôvodný kmeň a mutácie. Od apríla, keď ich bolo v jeho patogéne objavených až 33, sa mikrobiológovia snažili zistiť, či môže takto silno zmutovaný vírus zvýšiť aj svoju infekčnosť. A súvislosť tu naozaj existuje, čo potvrdzuje aj štúdia vedcov zo Scripps Research. Vo svojej predbežnej správe informovali o tom, že vírus, ktorému v súčasnosti čelíme, je nielen značne zmutovaný, ale aj oveľa infekčnejší, ako bol na začiatku. 

Súčasný KORONAVÍRUS je oveľa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Autori štúdie uvádzajú, že mutácie G614 podporili jeho rozmnožovanie a efektívnejší prenos na iných hostiteľov. Kompenzujú tak predchádzajúcu slabosť mutácií pôvodného kmeňa známych ako D614, pretože v porovnaní s nimi majú vyvinutejšiu štruktúru hrotu proteínu, ktorý napáda bunky ľudských dýchacích ciest. Práve hrot proteínu zabezpečuje pripojenie vírusovej bunky k bunkám hostiteľa. Vírus tak môže spustiť infekciu a zároveň sa rozmnožiť ešte predtým, než nájde nového hostiteľa. Ak má nový kmeň mutáciu, ktorá mu pomáha udržať tento hrot, môže sa rozmnožovať a infikovať nových hostiteľov ešte rýchlejšie. Vedci sa domnievajú, že mutačný kmeň G614 má tento proteín stabilnejší ako v prípade D614 a zrejme preto je taký dominantný. Nový kmeň je síce asi desaťnásobne infekčnejší ako bol na svojom začiatku, ale to neovplyvňuje závažnosť ochorenia COVID-19. Zistenia expertov zo San Diega nadväzujú na štúdiu, ktorú v apríli zverejnila Sheffieldská univerzita. Jej autori vtedy odhalili, že mutácie sa hromadia vo víruse pozitívnym výberom. A v oblastiach s mutačným kmeňom G614 pozorovali rýchly nárast frekvencie kmeňa. Už vtedy konštatovali, že je schopný stať sa dominantným v priebehu niekoľkých týždňov. 

Súčasný KORONAVÍRUS je oveľa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vznikajúce mutície však podľa vedcov nie sú dôvodom na paniku, pretože v prípade týchto mikroorganizmov ide o bežný jav. "Tieto mikroorganizmy generujú mutácie ako súčasť svojej prirodzenej replikácie. Fakt, že niektoré z nich majú vplyv na vlastnosti vírusu, nie je prekvapujúci," vysvetlil virológ Ian Jones z Univerzity v Readingu. Mutácie týchto vírusov môžu podporiť vytvorenie vakcíny, pretože ovplyvňujú, ako účinne dokážu ľudské imunitné bunky rozpoznať infekciu. Toto je napríklad problém sezónnych chrípkových vakcín, pretože hypermutácia povrchových proteínov vírusu mu umožňuje vyhnúť sa protilátkam. 

Viac o téme: MutáciaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu