Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Archeológovia v Turecku odhalili existenciu záhadného starovekého kráľovstva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/Киноклуб Валерия Шанина)

KONYA - V oblasti Konya Plain na juhu Turecka narazil vlani miestny farmár na kameň s prehistorickým nápisom, ktorý upútal miestnych archeológov. Artefakt objavený úplnou náhodou sa stal pre odborníkov obrovskou výzvou a zároveň prvým krokom k odhaleniu doteraz neznámeho kráľovstva.

Minulý rok upútal pozornosť tureckého farmára kameň zdobený záhadnými nápismi a znakmi, ktorý vytŕčal z kanála. Okamžite kontaktoval archeológov, ktorí mapujú oblasť v rámci iniciatívy Türkmen-Karahöyük. Tí datovali vzácny kúsok do 8. storočia pred naším letopočtom. "Hneď nám bolo jasné, že tie znaky sú v jazyku Luwian. Je v nich zmienka o vojenskom víťazstve," uviedol archeológ James Osborne z Univerzity v Chicagu pre portál Science Alert.

Archeológovia v Turecku odhalili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/The Oriental Institute)

Po dlhšom prieskume však archeológov prekvapilo, že nešlo o hocijaké víťazstvo, ale o porážku kráľovstva Frýgie, ktoré bolo založené v 8. storočí pred n. l. Lingvistická analýza ďalej odhalila, že hieroglyfy pochádzajú z obdobia panovania kráľa Midasa, ktorý stál na čele krajiny v období jej najväčšieho rozkvetu. Znaky na kameni majú tiež špeciálnu hieroglyfickú symboliku, z ktorej vyplýva, že víťazné posolstvo prišlo od kráľa Hartapu a že Midas bol v jeho zajatí. Archeológov však najviac prekvapil fakt, že oblasť Türkmen-Karahöyük mohla byť centrom nového, doteraz neznámeho kráľovstva. 

Archeológovia v Turecku odhalili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/The Oriental Institute)

"O jeho existencii sme vôbec nevedeli. Zrazu sme mali nové informácie týkajúce sa doby železnej na Strednom východe. Kameň odhaľuje príbeh starodávneho kráľovstva, ktoré porazilo Frýgiu a kráľa Midasa, o ktorom je známe, že všetko, čoho sa dotkol, premenil na zlato," nadchýna sa Osborne. Výskumný tím je však stále iba na začiatku a čaká ich veľa práce. Doterajšie zistenia sú zatiaľ iba predbežné, vedci potrebujú ďalšie dôkazy. 

Viac o téme: TureckoKráľovstvoArcheologický objavFrýgia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu