Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Meteorológovia zaznamenali najdlhší blesk: Neuveríte, meral viac ako Slovensko!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/Pecos Hank)

ŽENEVA - Svetová meteorologická organizácia zverejnila zoznam najdlhších bleskov, ktoré sa v poslednom období objavili v rôznych kútoch zeme. Na vrchole rebríčka je rekordér, ktorý bol zaznamenaný nad južnou časťou amerického kontinentu pred dvomi rokmi. Meral viac ako 700 kilometrov, čo znamená, že bol oveľa dlhší ako územie Slovenska.

V sobotu 27. júna 2020 bol nad územím Kanady zaznamenaný 700 kilometrov dlhý megablesk. K tomuto extrémnemu prírodnému javu došlo o 16:33 hod. miestneho času, informuje časopis American Geophysical Union. Odborníci zo Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) po jeho zmeraní vyhlásili, že ide o druhý najdlhší blesk. Zaostal za rekordérom, ktorý v dĺžke 709 kilometrov zažiaril nad územím Brazílie 31. októbra 2018. Na zozname rekordne dlhých bleskov je aj ten z Oklahomy z 20. júna 2007, ktorý bol dlhý 321 kilometrov. Meteorológovia okrem toho sledujú blesky s najdlhším trvaním. V tomto smere tiež triumfuje Južná Amerika; nad Argentínou sa totiž 4. marca 2019 zjavil blesk, ktorý trval až 16,73 sekundy, čím prekonal predchádzajúci rekord z Francúzska z roku 2012 takmer o deväť sekúnd. 

Blesk s najdlhšou horizontálnou vzdialenosťou
Zobraziť galériu (2)
Blesk s najdlhšou horizontálnou vzdialenosťou  (Zdroj: Youtube/World Meteorological Organization - WMO)

"Takéto extrémy budú mať v budúcnosti narastajúci charakter. Vďaka novej vyspelej technológii ich môžeme merať oveľa presnejšie ako kedysi," uviedol profesor Randall Cerveny z WMO. Výsledky súčasných meraní dĺžky a pretrvávania bleskov sú v súčasnosti oveľa dôveryhodnejšie, pretože pri ich zisťovaní sú využívané dáta zaznamenané geostacionárnymi environmentálnymi satelitmi GOES. Využitie tejto technológie poskytuje exaktnejšie výsledky v porovnaní so zisteniami, pri ktorých meteorológovia v minulosti využívali zber dát z pozemných zdrojov.

Viac o téme: RekordBleskNajdlhší blesk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu