Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Experti analyzovali, aké je riziko nákazy KORONAVÍRUSOM na pracovisku: Takýto je ich verdikt

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Zamestnanci v štátoch EÚ nebudú podľa Európskej komisie v práci potrebovať najprísnejšiu možnú ochranu proti nákaze koronavírusom. Unijná exekutíva po konzultáciách s expertmi zaradila vírus SARS-CoV-2 do druhej najnebezpečnejšej skupiny pôvodcov ochorení, čo zamestnávateľom zrejme umožní pristúpiť na pracoviskách k voľnejším opatreniam.

Európska únia klasifikuje vírusy a baktérie na štvorstupňovej stupnici podľa závažnosti ohrozenia, ktoré môžu spôsobiť ľuďom na pracoviskách. Komisia vo štvrtok na zoznam obsiahnutý v smernici o ochrane zdravia zamestnancov doplnila koronavírus, ktorého šírenie v posledných troch mesiacoch paralyzovalo život v Európe. Dostal sa do druhej najzávažnejšej skupiny podobne ako vírusy spôsobujúce žltú zimnicu či horúčku dengue. Medzi najzávažnejšie riziká patrí napríklad ebola a pravé kiahne. 

Experti analyzovali, aké je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/CDC)

Na klasifikácii pracovala skupina expertov nominovaných členskými štátmi, ktorí sa na hodnotení vírusu jednoznačne zhodli. Do úvahy brali množstvo kritérií vrátane dostupnosti vakcíny a liekov. Očkovaciu látku proti koronavírusu pritom vedci ešte len vyvíjajú, dostatočne preverený liek na COVID-19 zatiaľ neexistuje. Do skupiny, kam komisia zaradila SARS-CoV-2, spadajú vírusy, ktoré síce môžu spôsobiť vážne riziko pre zdravie pracovníkov, spravidla je ale proti nim dostupný liek či očkovanie. "Všetky kritériá sú posudzované odborníkmi a žiadne nemá väčšiu váhu než iné. Neexistencia lieku," uviedla hovorkyňa Európskej komisie Marta Wieczoreková. 

Experti analyzovali, aké je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zaradenie koronavírusu do druhej najnebezpečnejšej skupiny pre zamestnávateľov znamená povinnosť zabezpečiť primeranú ochranu zamestnancov, ale nebude pre nich mať tak závažné dôsledky v prípade, že sa v ich firme rozšíri infekcia. Rozhodnutie komisie sa ale stretlo aj s kritikou. "Zásadne nesúhlasíme s rozhodnutím označiť COVID-19 za len priemerné riziko. Je to najväčšia zdravotná výzva našej éry," vyhlásila socialistická europoslankyňa Agnes Jongeriusová. Podľa nej zvlášť v dobe postupného návratu ľudí na pracoviská musí EÚ zaistiť ich adekvátnu ochranu.

Máte podozrenie, že ste sa nakazili koronavírusom? V tom prípade neužívajte tieto lieky proti kašľu!

S jej názorom sa nestotožňuje eurokomisár pre sociálne veci Nicolas Schmit, ktorý tvrdí, že práve klasifikácia koronavírusu ako vážneho rizika zaistí ochranu pracovníkov v prípade druhej vlny pandémie, ktorá by podľa epidemiológov mohla Európu zasiahnuť na jeseň. 

Viac o téme: PracoviskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu