Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrozivé zistenie vedcov! Drancovanie lesov nemá konca, pandémia môže všetko ešte zhoršiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - V minulom roku sa na svete vyrúbalo alebo vypálilo 11,9 milióna hektárov tropického lesa. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnila organizácia Global Forest Watch (GFW). Rok 2019 tak bol v tomto smere tretí najhorší od začiatku nového tisícročia.

Z celkovej rozlohy vyrúbaného či vypáleného tropického lesa tvoril 3,8 milióna hektárov nedotknutý prales, ktorý je dôležitý pre biodiverzitu na planéte. Zvyšok predstavoval les druhotný, ktorý vzniká prirodzenou obnovou či zalesnením. Podľa GFW tak vlani zmizla každých šesť sekúnd časť nedotknutého pralesa o veľkosti futbalového ihriska. 

Hrozivé zistenie vedcov! Drancovanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Horšia situácia ako vlani bola v oblasti ničenia nedotknutých pralesov od začiatku tisícročia len v rokoch 2016 a 2017, uvádza štúdia. Obzvlášť zlá bola podľa GFW situácia vlani v Brazílii, kde nenávratne zmizlo 1,4 milióna hektárov pralesa, a ďalej v Kongu (475 000 hektárov), Indonézii (324 000 hektárov) a Bolívii (290 000 hektárov). Sľubné sú podľa GFW naopak správy zo západnej Afriky. Napríklad Ghana či Pobrežie Slonoviny znížili vlani v porovnaní s rokom 2018 úbytok pôvodného pralesa o päťdesiat percent. 

Hrozivé zistenie vedcov! Drancovanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Organizácia Global Forest Watch zároveň varovala, že by pandémia koronavírusu mohla mať negatívny vplyv aj na ďalšie odlesňovanie. Podľa jej zástupkyne Mikaely Weisseovej by sa totiž vlády mohli v rámci snahy o hospodársku obnovu po pandémii pokúsiť oslabiť zákony na ochranu životného prostredia.

Viac o téme: DrevoPralesOdlesňovanieŽivotné prostredie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu