Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Experti varujú pred skrytou hrozbou pandémie: TOTO svet rozhodne nemôže zanedbať!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Niall Carson/PA via AP)

NEW YORK - Vlády, občianske spoločnosti a zdravotné úrady musia čo najrýchlejšie zareagovať na problémy duševného zdravia obyvateľov, ktorí pociťujú následky pandémie ochorenia COVID-19. Vyzval na to generálny tajomník OSN Antóniou Guterres, ktorý varoval, že psychické potiaže sú na vzostupe.

Hrozivé slová expertov: KORONAVÍRUS tu už s nami zostane, kvôli tejto jednej veci

"Po desaťročiach zanedbávania a nedostatočného financovania starostlivosti o duševné zdravie kladie pandémia koronavírusu na rodiny a spoločnosť ďalší psychický nápor," vyhlásil nedávno Guterres. Ako príklady uviedol zármutok nad úmrtím blízkych, šok po strate pracovného miesta, izoláciu, obmedzenie pohybu, problémy s fungovaním rodiny a neistotu a strach z budúcnosti. 

Experti varujú pred skrytou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Najväčšiu pomoc podľa generálneho tajomníka potrebujú zdravotníci z prvej línie boja proti pandémii, opatrovatelia, starší ľudia, mládež, ľudia, ktorí už mali v minulosti psychické problémy, ale aj tí, ktorí sú obeťami ozbrojených konfliktov a kríz. "Starostlivosť o duševné zdravie je základnou časťou všetkých reakcií vlád na COVID-19. Musí byť rozšírené a dostatočne financované," doplnil. 

Experti varujú pred skrytou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

OSN varovala, že pandémia narušila duševné blaho celých spoločností a že je v dlhodobom horizonte nutné počítať s nárastom vážnych psychických potiaží obyvateľov. Ak štáty nezareagujú, vyústi súčasná situácia do rozsiahlej krízy nielen duševného, ale i fyzického zdravia. 

Viac o téme: PandémiaDuševné zdravieKoronavírusPsychické problémyCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu