Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Arktíde hrozí ďalšia katastrofa, ktorú by ste nikdy nečakali: Dokazujú to satelitné snímky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Keď sa povie Arktída, väčšina ľudí si predstaví sneh a ľad, rozhodne nie požiar. Práve požiare ale túto oblasť opäť ohrozujú, uviedli vedci z európskej služby Copernicus, podľa ktorých by po nezvyčajne horúcej jari mohla hroziť ich zvýšená intenzita. Satelitné snímky Arktídy zobrazujú tepelné anomálie prezrádzajúce prvé aktívne požiare, ktoré niektoré oblasti Arktídy sužovali už vlani.

Vedci zo služby Copernicus pre monitorovanie atmosféry (CAMS) spoločne s ďalšími odborníkmi skúmajú možnosť, či sa na severe nenachádzajú požiare tlejúce pod zemou podobne ako v zapálenej cigarete. Oheň v takomto prípade dokáže prečkať zimu bez toho, aby zhasol. A keď sa roztopí sneh, znova sa môže rozhorieť nad zemou. Odborníci takéto požiare označujú ako "zombie požiare". Svoje skúsenosti už s nimi majú napríklad z ruskej tajgy, kde oheň "prezimuje" v rašeliniskách, aby s prichádzajúcim letom opäť zachvátil nadzemnú vegetáciu.

Arktíde hrozí ďalšia katastrofa,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/TRT World)

V Arktíde však ešte nebola existencia týchto požiarov potvrdená, chýbajú tam totiž pozemné merania. Možnosť, že by za Severným polárnym kruhom mohli aj tento rok vzplanúť požiare, ktoré pod zemou prečkali zimu, je ale dôvodom na obavy. Minuloročné požiare v tejto oblasti boli bezprecedentné a len v júni 2019 uvoľnili do ovzdušia odhadom 50 megaton oxidu uhličitého. To zodpovedá hodnote celkových ročných emisií vo Švédsku.

Arktíde hrozí ďalšia katastrofa,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/NASA Goddard)

"Na satelitných snímkach sme spozorovali aktívne požiare, ktoré naznačujú, že by to mohli byť práve'zombie' požiare. Napriek tomu to zatiaľ nebolo potvrdené meraním na zemi," uviedol Mark Parrington, vedúci vedecký pracovník CAMS a odborník na prírodné požiare. Teplotné anomálie sú pomerne rozšírené v oblastiach, kde vlani v lete horelo. "Pokiaľ skutočne ide o opätovné vzplanutie minuloročných požiarov, potom za určitých podmienok môžeme pozorovať kumulatívny účinok minuloročnej požiarnej sezóny v Arktíde. V nadchádzajúcej sezóne by to mohlo viesť k rozsiahlym a dlhodobým požiarom v rovnakom regióne," dodal Parrington.

Viac o téme: PožiarArktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu