Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Robotníci pri rekonštrukcii Osvienčimu narazili na nečakaný objav: Bolo to priamo v komíne!

Osvienčim Zobraziť galériu (3)
Osvienčim (Zdroj: ÚPN)

OSVIENČIM - Počas rekonštrukčných prác v bývalom nemeckom tábore Auschwitz Birkenau na území okupovaného Poľska narazili robotníci na zaujímavý objav ukrytý v komíne. Historici sa teraz snažia zistiť, prečo väzni potrebovali ukrývať nájdené predmety.

Tím pracujúci na obnove budovy Blok 17 v Osvienčime objavil množstvo vecí ukrytých na prízemí v komíne. Stavba pochádza z roku 1941 a pozostáva z pivnice, prízemia, horného poschodia a podkrovia. Podľa správy Rakúskeho národného fondu na podporu obetí nacizmu, ktorý realizuje rekonštrukčné práce, sa v komíne nachádzali nože, vidličky, háčiky, nožnice, kusy kože, náradie na opravu obuvi a časti topánok. Všetky predmety boli zdokumentované a poslané do múzea v Osvienčime.

FOTO Robotníci pri rekonštrukcii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Predstaviteľ fondu Johannes Hofmeister je presvedčený o tom, že to nie je náhoda, že bol ako skrýša použitý práve komín tejto budovy. "Je totiž možné, že práve v tomto bloku boli väznení ľudia so špeciálnymi manuálnymi zručnosťami, pretože v pivnici bolo niekoľko dielní, kde sa vyrábali koše," uviedol. Väzni mohli tieto nástroje použiť nielen na opravu oblečenia a obuvi, ale aj na odomknutie zámkov pri pokuse o útek alebo na výmenný obchod s inými väzňami. Keďže existuje viac možností, je dôležité vykonať posúdenie nálezu a hľadanie súvislostí, inak všetko zostáva iba v rovine špekulácií. 

FOTO Robotníci pri rekonštrukcii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V nemeckom nacistickom koncentračnom a vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau zomrelo približne 1,1 milióna ľudí, väčšinou Židia.  Od začiatku druhej svetovej vojny sa postupne rozrastal a pred jej koncom pozostával zo štyridsiatich samostatných táborov. Jedným z nich bol aj Osvienčim II - Brzezinka (nem. Birkenau), kde boli umiestnené plynové komory. Blok 17, kde sa našli spomínané predmety, sa nachádza v tábore Osvienčim I. Účelom prebiehajúcej rekonštrukcie, ktorá sa začala minulý rok, je zachovanie historicky významnej štruktúry. Fond zároveň plánuje v tomto objekte otvoriť výstavu.  

Viac o téme: OsvienčimAuschwitz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu