Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Inteligentné zvieratá

Šimpanz je natoľko múdry, že si vie sám naordinovať účinné liečivé byliny.
Šimpanz je natoľko múdry, že si vie sám naordinovať účinné liečivé byliny. (Zdroj: Profimedia)

WASHINGTON - Niektoré druhy zvierat sú oveľa vynaliezavejšie, ako by si bežný človek vedel predstaviť. Podľa výskumu francúzskych vedcov sa africké šimpanzy dokážu samy liečiť výberom tých správnych byliniek. Hlodavce v Amerike sa zas pred predátormi bránia tým, že využívajú hadí pach!

Francúzskym a ugandským vedcom sa podarilo po štyroch mesiacoch výskumu prvýkrát opísať správanie šimpanzov, keď sú choré. Pri skúmaní týchto ľudoopov v Ugande dokonca zistili, že by vďaka tomu mohli vynájsť aj nové lieky pre ľudí trpiacich maláriou či nádorovými ochoreniami. Šimpanzy menia pri zdravotných problémoch stravovacie návyky a vedia si vybrať tie pravé bylinky na liečenie. Jeden horúčkou trpiaci samec si napríklad nielenže „naordinoval“ správne rastliny, ale dokázal si ich aj dávkovať a živiť sa nimi počas celého dňa.

Zaujímavý objav sa podaril aj americkým vedcom pri výskume hlodavcov. Tieto zvieratká sú malé a roztomilé, hrozí im však nebezpečenstvo zo strany predátorov. Vynašli si preto účinnú ochranu - hadí pach. Podľa vedcov z Davisovej univerzity napríklad tamojšie sysle žujú kožu, ktorú pravidelne zvliekajú jedovaté štrkáče. Potom si ňou natrú aj kožuch a prekryjú vlastný pach. Predátorov tak držia od seba v bezpečnej vzdialenosti. Pomáha im to najmä v období spánku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu