Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Šokujúce zistenie vedcov: Patogén sa medzi ľuďmi zrejme šíri už desaťročia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Kin Cheung)

BETHESDA - Podľa výsledkov štúdie medzinárodného tímu vedcov koloval patogén obávaného koronavírusu medzi ľuďmi oveľa skôr, než bol zaznamenaný prvý prípad v čínskom Wu-chane. Biológovia z Austrálie, Británie a USA dospeli k tomu po preskúmaní prípadov z minulosti.

Experti hľadali náznaky o vývine patogénu koronavírusu a zistili, že zo zvieraťa na človeka sa mohol prenášať už celé desaťročie, informoval odborný časopis Nature Medicine.

Riaditeľ amerického Národného inštitútu zdravia Francis Collins pripustil, že "v dôsledku postupných evolučných zmien v priebehu rokov alebo možno desaťročí, keď sa prenášal medzi zvieratami, nakoniec získal schopnosť šíriť sa z človeka na človeka a teraz spôsobuje život ohrozujúce ochorenie"

Taliansky profesor Giuseppe Remuzzi si v jeho krajine už vlani v novembri všimol podivné pneumónie. Znamená to, že vírus sa mohol dostať do Európy oveľa skôr, ako o tom vôbec niekto vedel, píše denník South China Morning Post na svojich stránkach. 

KORONAVÍRUS Šokujúce zistenie vedcov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Riaditeľ milánskeho Inštitútu pre farmakologický výskum Mario Negri zasa uviedol, že by nebolo pre neho prekvapením, keby sa potvrdilo, že niektorí prenášači ochorenia sa pohybovali v Číne alebo inde v zahraničí ešte pred decembrom. Podľa neho nezvyčajné prípady zápalu pľúc zaznamenané v krajine v posledných dvoch mesiacoch 2019 môžu naznačovať, že vírus cirkuloval v najviac zasiahnutej oblasti Talianska - v Lombardii - už predtým, ako si ľudia boli schopní spojiť tieto prípady s tým, čo sa neskôr dialo vo Wu-chane. Potvrdil to aj pekingský lekár, ktorý lieči pacientov s COVID-19. Podľa neho hlásili zdravotnícki pracovníci vo viacerých štátoch minulý rok až príliš veľa prípadov záhadného zápalu pľúc.

KORONAVÍRUS Šokujúce zistenie vedcov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

FOTO z CT vyšetrenia ukázali, čo nový KORONAVÍRUS dokáže urobiť s pľúcami nakazeného

Už v decembri si lekári vo Wu-chane všimli nárast počtu ľudí trpiacich záhadnou pneumóniou, pričom testovanie na chrípku a iné patogény u nich boli negatívne. Vírus bol zadefinovaný až po tom, ako tím z miestneho virologického inštitútu vedený Shi Zhengliom pátral po jeho pôvode a bádanie ho doviedlo k druhu netopiera, ktorý sa zdržiava v horskej jaskyni blízko hraníc medzi Čínou a Mjanmarskom.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Patogén
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu