Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Vedci na vrchole sopky narazili na parádny objav: Od vzrušenia som lapal po dychu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Jay Storz)

LINCOLN - Zoológovia z Univerzity v Nebraske zistili, že cicavcom žijúcim v najvyššej nadmorskej výške je hlodavec. Drobná myška prežívajúca v extrémne nehostinnom prostredí obklopená skalami s chabou faunou a flórou je rekordérom vo viacerých oblastiach.

Zviera prežívajúce v najvyššej nadmorskej výške nie je ani kamzík, ani žiadna mačkovitá šelma, ale myš rodu phyllotis xanthopygus rupestris. Americkí vedci to tušili už v roku 2013, keď narazili na tento živočíšny druh na vrchole stratovulkánu Llullaillaco v Andách na argetínsko-čílskych hraniciach. Myš vtedy objavili v nadmorskej výške 6739 metrov.

Keď sa na toto miesto vrátili minulý mesiac, podarilo sa im chytiť niekoľko jedincov z tohto druhu v nadmorskej výške 5000 metrov. "Keď som sa tam dostal, bol som ako omámený a dezorientovaný. Myš si všimol môj kolega Mario Perez Mamani. Chvíľu mi trvalo, kým som pochopil, čo mi vlastne hovorí. Len tak som od vzrušenia lapal po dychu," hovorí spoluautor štúdie, docent Jay Storz. 

VIDEO Vedci na vrchole
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Jay Storz)

Myšací rekordér je prvým žijúcim dôkazom, že cicavec dokáže prežiť v tak neuveriteľne drsných podmienkach. Na vrchole Llullaillaco totiž klesajú teploty na -65 stupňov Celzia a okrem mrazu musí odolávať aj extrémne nízkej hladine kyslíka. V porovnaní s úrovňou hladiny mora je to o 45 percent menej. Zdroj obživy je v tejto nadmorskej výške tiež značne obmedzený, pretože oblasť leží vysoko nad pásmom lesa a je bez vegetácie. Zoológovia sa preto domnievajú, že myš požiera hmyz a lišajníky. Sú to však nepotvrdené dohady a tento druh musí byť dôkladne preštudovaný. 

FOTO Turisti na poslednú chvíľu zmenili trasu: Narazili kvôli tomu na hrôzostrašný objav

"Výskumom prežívania živočíchov vo vysokých nadmorských výškach sa zaoberám dlhodobo. Myslím si, že u týchto myší sa vyvinuli špecifiká zahŕňajúce kardiorespiračnú funkciu a metabolizmus svalov. Som veľmi zvedavý, či sa nám podarí zistiť, čo umožňuje týmto jedinečným hlodavcom prežiť a fungovať v tak extrémnom prostredí," uviedol Storz. 

Viac o téme: MyšSopkaObjav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu