Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS prináša skrytú hrozbu, o ktorej ste možno netušili: Spôsobuje neskutočné utrpenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AUSTIN - Súčasnú situáciu, ktorá nás núti tráviť viac času doma, opisujú odborníci na problematiku domáceho násilia ako veľmi nešťastnú. Spoločenská izolácia, kvôli ktorej musia zostávať celé rodiny v uzatvorenom domácom prostredí, totiž vytvára ideálne podmienky pre tyranov a násilníkov. Pod zámienkou šíriacej sa epidémie tak môžu týrať svoje obete ešte viac ako inokedy. Obetiam sa zároveň v tomto období zúžili aj možnosti úniku a hľadania pomoci.

Zatiaľ čo domáca izolácia a karanténa, v ktorej uviazla väčšina z nás, je vnímaná pozitívne, pretože má zabrániť šíreniu nákazy koronavírusom, pre obete domáceho násilia predstavuje pravý opak. V tomto období sú totiž ohrozené viac než kedykoľvek predtým. "Môj manžel mi nedovolí opustiť dom. Má nejaké príznaky podobné chrípke a tvrdí, že nechce nikoho ohrozovať. Skôr si však myslím, že je to iba jeho pokus o moju izoláciu. Bojím sa, že ak odídem z domu, manžel ma vymkne," zavolala na horúcu linku domáceho násilia nemenovaná žena s tým, že násilník sa jej vyhrážal, že ju vyhodí na ulicu, ak začne kašľať. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Pracovníci americkej linky pre domáce násilie uvádzajú, že rastúci počet volajúcich je dôkazom, že násilníci zneužívajú koronavírus na ešte väčšiu izoláciu týraných partnerov a partneriek od rodiny a priateľov. "Páchatelia sa obetiam taktiež vyhrážajú, že ich vyhodia na ulicu, aby ochoreli. Zaznamenali sme už aj prípady o zadržaní finančných prostriedkov či o neprivolaní lekárskej pomoci, keď bola potrebná," hovorí šéfka linky Katie Ray-Jonesová. Domáce násilie má podľa nej korene v kontrole a v moci, pričom táto situácia vytvára pre obidve z nich živnú pôdu. Ray-Jonesová pripustila, že ľudia, ktorí sú alebo boli v minulosti zneužívaní, v súčasnosti pravdepodobne čelia ešte extrémnejšiemu násiliu. Ich situáciu zhoršuje aj to, že nemôžu hľadať útočisko v práci alebo medzi svojimi známymi. 

KORONAVÍRUS prináša skrytú hrozbu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

"Samotný postup, ktorý používame na ochranu ľudí pred vírusom, môže ohroziť obete domáceho násilia. Absolútne podporujeme potrebu dodržiavať sociálnu izoláciu, zároveň ale prostredníctvom nej nechtiac vytvárame príležitosť tyranom, aby páchali viac násilia," potvrdila slová šéfky linky pomoci Anita Bhatiaová z OSN. Upozornila aj na to, že súčasná kríza odoberá obetiam možnosti hľadania pomoci. Zdravotnícke zariadenia sú totiž v tomto období extrémne zaťažené, čo im komplikuje prístup k lekárskej starostlivosti. "Hovorila som s jednou ženou z Kalifornie, ktorá je v karanténe, pretože má astmu. Jej partner ju dnes priškrtil. Pri rozhovore znela, ako keby bola zranená. Bojí sa však ísť k lekárovi, aby neochorela na COVID-19," opisuje jeden prípad Bhatiaová.

Lekári odhalili výrazný príznak nákazy koronavírusom: Ak ho máte, okamžite sa izolujte

Podľa Ray-Jonesovej je ďalšou hrozbou pre obete aj kríza, ktorej bude čeliť globálna ekonomika. "Opustenie násilného partnera často závisí od financií, ktoré si obete odkladajú, aby sa mohli postaviť na vlastné nohy. Kvôli pandémii však hrozí veľká nezamestnanosť, a tak stratia zdroj svojho príjmu." Časom budú zrejme okresané aj sociálne služby zamerané na obete domáceho násilia. Podľa pracovníčky linky pomoci tak bude ťažké získať finančné prostriedky na jej prevádzku. Medzičasom sa tieto linky aspoň snažia vyvíjať nové stratégie. Veľmi dôležitý je v tomto období digitálny kontakt s obeťami, hoci je pre ne teraz zložitejšie privolať si pomoc cez telefón, keďže nie sú doma samé. Americká národná linka pomoci preto ponúka aj online služby alebo posielania textových správ, čo obetiam uľahčí privolať si pomoc.

Viac o téme: Domáce násilieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu