Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Predpovedal spisovateľ budúcnosť? V knihe z roku 1981 píše o smrtiacom víruse, neskutočná podobnosť!

V knihe sa objavujú niektoré skutočnosti, ktoré až nápadne pripomínajú realitu Zobraziť galériu (3)
V knihe sa objavujú niektoré skutočnosti, ktoré až nápadne pripomínajú realitu (Zdroj: topky)

WASHINGTON - Užívatelia sociálnych sietí sa nestačia diviť podobnosti medzi epidémiou koronavírusu a knihou amerického spisovateľa Deana Koontza. Obálka jeho románu z roku 1981 The Eyes of Darkness (Oči temnoty), v ktorom sa vyskytuje motív smrtiaceho vírusu Wu-chan-400, má už desaťtisíce zdieľaní na Facebooku. Niektorí odmietajú uveriť, že ide o náhodu, a objavujú sa teórie o tom, že Koontz predpovedal budúcnosť, píše britský denník The Guardian.

V Koontzovej knihe bol vírus vyrobených v laboratóriách za čínskym mestom Wu-chan a podľa toho tiež dostal svoj názov. Ľudia na internete tiež poukazujú na skutočnosť, že nový typ koronavírusu spôsobujúci ochorenie COVID-19 bol takisto prvýkrát zaznamenaný vo Wu-chane, hlavnom meste čínskej provincie Chu-pej.

Predpovedal spisovateľ budúcnosť? V
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

Nákaza už aj na Slovensku: Všetko, čo potrebujete vedieť o koronavíruse

The Guardian píše, že tým sa ale podobnosť medzi spisovateľovou fikciou a aktuálnou realitou končí. Románový vírus na rozdiel od toho skutočného napríklad zabíja sto percent nakazených. Rovnako neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by sa nový koronavírus preniesol na človeka v laboratóriu. Za zdroj súčasnej nákazy je považované wuchanské trhovisko, kde sa predávajú divo žijúce zvieratá. 

Predpovedal spisovateľ budúcnosť? V
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/VOA News)

Motív pandémie alebo globálnej katastrofy sa vyskytuje v mnohých ďalších knihách či filmoch, napríklad v Nákaze z roku 2011 V ňom sa smrtiaci vírus rozšíri po celom svete. Táto téma sa objavuje aj v temnom románe Prežíva najsmutnejší kanadskej autorky Margaret Atwoodovej, v ktorom umelo vyvinutý vírus zahubí celé ľudstvo s výnimkou jedného človeka. 

Viac o téme: Wu-chanKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu