Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Tajomný kryptogram lúštili experti z celého sveta: Odhalili hrozivú pravdu, bola to vražda!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: profimedia.sk)

PLOUGASTEL-DAOULAS - Dedina Plougastel-Daoulas vo francúzskom Bretónsku pritiahla pozornosť jazykovedcov a historikov. V jej blízkosti bol totiž v morskej zátoke objavený záhadný kryptogram. Snaha rozlúštiť ho po viacerých pokusoch stroskotala, a tak vedenie obce vyhlásilo súťaž, do ktorej sa zapojili experti z celého sveta.

Záhadný dvadsaťriadkový kryptogram vyrytý do skaly neďaleko dediny Plougastel-Daoulas objavili v odľahlej zátoke zhruba pred piatimi rokmi. Viditeľný bol iba počas odlivu. Vedenie obce naň upozornilo miestnych historikov, pričom jazykový špecialista François-Pol Castel vtedy dešifroval jeho časť nasledovne: "Prostredníctvom týchto slov uvidíte pravdu." Uviedol tiež, že niektoré slová sú napísané obrátene, takže ich autor bol pravdepodobne pologramotný.

FOTO Tajomný kryptogram lúštili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Jazyk pripomína bretónčinu z 18. storočia, čiže keltský jazyk používaný v západnom Francúzsku od stredoveku. Nikto však nedokázal s istotu dešifrovať obsah nápisu. "Boli sme však presvedčení o tom, že existuje veľa odborníkov špecializujúcich sa na tento odbor, preto sme vyhlásili súťaž. Nechceli sme totiž zostať v nevedomosti," spomína si starosta obce Dominique Cap. 

FOTO Tajomný kryptogram lúštili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Kryptogram tak pritiahol záujem viacerých expertov z celého sveta, ktorí vytvorili až 61 možných variácií prekladu textu. Nakoniec však boli vybraté dve z nich, takže súťaž má dvoch víťazov. Obidva preklady sa zhodujú v tom, že nápis pochádza z obdobia 1786 - 1787 a súvisí so smrťou námorníka menom Serge, ktorý zomrel v zátoke zhruba pred 230 rokmi. Príčinu jeho úmrtia už ale definuje každá verzia inak. 

FOTO Tajomný kryptogram lúštili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Tím vedený učiteľom francúzštiny a angličtiny Noëlom René Toudicom je presvedčený o tom, že Serge bol vojak, ktorý zomrel počas búrky na mori, keď sa prevrátila jeho loď, a jeho príbeh potom niekto vyryl do skaly. Interpretácia textu v tomto prípade znie: "Serge zomrel, keď bez šikovnosti vo veslovaní bola jeho loď prevrátená vetrom." 

Druhý tím, zložený z historika Rogera Faligota a umelca Alaina Robeta, mal trochu iný názor a naznačuje, že námorník bol zavraždený. Text totiž preložili nasledovne: "Bol inkarnáciou odvahy a radosti zo života. Niekde na ostrove bol ubitý a je mŕtvy." 

Viac o téme: HádankaKryptogramTajomný nápisPlougastel-Daoulas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu