Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tínedžerka (15) na večierku omylom užila desaťnásobok bežnej dávky LSD: Toto sa s ňou stalo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Dokument porovnávajúci tri kazuistiky žien, ktoré skonzumovali vyššiu dávku LSD, prináša dôkazy o odlišných reakciách drogovo závislých na túto látku. Nejde však o výsledok experimentu, počas ktorého bola týmto ženám podaná návyková látka zámerne. Vedci pozorujúci účinky tejto drogy na ľudské telo iba zhrnuli poznatky a informácie z lekárskych správ pacientok, ktoré sa predávkovali.

Nedávno došlo k obnove záujmu o liečbu posttraumatickej stresovej poruchy (PTSD), depresie a ďalších psychických ochorení prostredníctvom LSD. Štúdie sa zameriavali na minimálne dávky tejto látky alebo jej podávanie ako lieku. Počas výskumu sa pozreli aj na to, čo všetko spôsobilo predávkovanie LSD trom pacientkám.

Prvým je prípad dievčaťa s bipolárnou poruchou 2, o ktorom informoval časopis Journal of Alcohol and Drugs. V jej prípade malo predávkovanie dlhotrvajúce a prekvapivo dobré následky. Predtým dievčina trpela halucináciami, mala paranoju, hypomániu a ťažkú depresiu. Psychické problémy ju prinútili ako trinásťročnú zmeniť školu. V roku 2000, keď mala 15 rokov, vyrazila na večierok, kde dostala desaťnásobok bežnej dávky LSD. Dvadsať ľudí malo dostať dávku 100 mikrogramov, čiže normálnu rekreačnú dávku, ale ona dostala až 1000 mikrogramov v tekutej forme. Okrem svojho pohára vypila navyše dievčina aj zvyšok z dvoch ďalších. 

Tínedžerka (15) na večierku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ľudia z okolia neskôr označili jej správanie v nasledujúcich šiestich hodinách za "nevyspytateľné". Mala totiž záchvat a po tom, ako zostala ležať s pevne zaťatými päsťami, zavolali sanitku. "Doteraz nie je jasné, či vtedy upadla do bezvedomia náhodne, alebo v tom bola droga," uviedli vtedy lekári. Keď ju neskôr navštívil v nemocnici otec, dcéra mu vraj povedala, že je koniec. Nemala však na mysli odchod na iný svet, ale otcovi takto oznámila, že už nemá bipolárnu poruchu.

Odborníci, ktorých neskôr pravidelne navštevovala, u nej museli časom zrušiť aj liečbu lítiom, pretože vyvolávala emočnú nestabilitu. Neskôr pacientku označili za "úplne stabilnú". Prvú depresiu opäť pocítila až po trinástich rokoch, keď sa jej narodilo dieťa. "Táto kazuistika dokumentuje významné zlepšenie symptómov depresívnej nálady, vrátane zníženia mánie s psychotickými črtami, po náhodnom predávkovaní LSD, ktoré spôsobilo v živote ženy veľa zmien," uviedli autori výskumu. 

Droga, ktorá robí z ľudí kanibalov v Británii! Prvou obeťou je mladučká Andrea (†23)

Druhým prípadom je žena, ktorá sa predávkovala na festivale, keď sa napila z pohára. Skonzumovala tak približne 500 mikrogramov LSD. Vtedy ešte nevedela, že je zhruba v druhom týždni tehotenstva. Našťastie ona aj jej dieťa sú v poriadku. 

Tínedžerka (15) na večierku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

A ešte je tu tretí prípad štyridsiatničky, ktorá náhodne vdýchla 55 miligramov čistého LSD v domnienke, že ide o kokaín. Do tela sa jej tak dostal 550-násobok zvyčajnej rekreačnej dávky LSD. Trvalo vraj dvanásť hodín, kým sa dala dokopy a bola schopná komunikovať  s okolím. V lekárskej správe jej spolubývajúca uviedla, že predávkovaná žena sedela na stoličke s očami niekedy otvorenými, inokedy zavretými alebo prevrátenými dozadu. V okolí úst mala penu, občas niečo nezrozumiteľné vykríkla a zvracala.

Táto žena užívala desať rokov morfín na utlmenie bolesti nôh, ktorými trpela. Po jeho vysadení našťastie netrpela abstinenčnými príznakmi. Keď zase začala pociťovať bolesti, užila morfium v nižšej dávke spolu s odporúčanou dávkou LSD. Časom s morfínom úplne prestala, lebo bol zbytočný. Lekári v tejto štúdii síce ukázali, ako môže fungovať LSD, ale na experimentovanie s touto látkou by ste mali v záujme vlastného zdravia napriek tomu zabudnúť.

Viac o téme: DrogaLSD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu