Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO V Ríme predstavili prastarú svätyňu: Podľa archeológov bola zasvätená legendárnemu Romulovi

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/AP)

RÍM - Archeológovia minulý piatok v centre Ríma predstavili nedávno objavenú podzemnú svätyňu zasvätenú Romulovi, legendami opradenému zakladateľovi mesta. Objekt sa nachádza v priestore Forum Romaum a jeho súčasťou je sarkofág zo šiesteho storočia pred naším letopočtom, informovali talianske médiá.

Nový objav na prvý pohľad nevyzerá nijako zvlášť zaujímavo. V odkrytej jame pod starou budovou Senátu možno zahliadnuť tvar, ktorý najviac pripomína kamennú vaňu. Podľa archeológov je tento 1,4 metra vysoký objekt sarkofág a valcovitý útvar vedľa neho pravdepodobne slúžil ako oltár. Oba predmety sú vytesané zo sopečnej horniny tuf, ktorá sa vyťažila z neďalekého kapitolského pahorku. 

FOTO V Ríme predstavili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Podľa legendy boli Romulus a jeho brat Remus, synovia boha Marta, vyhodení v košíku do rieky Tiber. Z vĺn ich vylovila vlčica, ktorá ich kŕmila svojím mliekom. Dvojčatá potom okolo roku 753 pred naším letopočtom údajne založili Rím, na jeho základoch sa však dali do súboja, z ktorého vyšiel víťazne Romulus. 

FOTO V Ríme predstavili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Nikto sa nedomnieva, že by sarkofág niekedy naozaj obsahoval Romulove kosti, uvádza legendu na pravú mieru archeologička Patrizia Fortiniová. Schránka je zhruba zo šiesteho storočia p. n. l., teda asi o dvesto rokov mladšia než zakladateľ talianskej metropoly. "Nevieme, či Romulus vôbec fyzicky existoval," pokračuje Fortiniová. 

FOTO V Ríme predstavili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Niektoré staroveké dokumenty však tvrdia, že Romulus nebol len bájou a po svojej smrti bol pochovaný na mieste dnešného náleziska. Sarkofág a oltár preto mohli slúžiť ako pomník. Podľa ďalších legiend Romulus zomrel násilnou smrťou a bol rozsekaný na kúsky, alebo že ho na sklonku života prijal na nebesá jeho otec Mars. Na mieste objavu pokračujú vykopávky a úrady sa domnievajú, že verejnosť sa do podzemného priestoru bude môcť pozrieť zhruba do dvoch rokov. Romulova svätyňa by sa tak stala súčasťou jednej z najnavštevovanejších rímskych pamiatok - Forum Romanum - ktorá bola v starovekom Ríme centrom verejného života.

Viac o téme: RímSvätyňaRomulus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu