Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šokujúce FOTO z Antarktídy: Za desať dní sa tam udiala totálna hrôza

Pohľad na Eagle Island dňa 4. februára Zobraziť galériu (3)
Pohľad na Eagle Island dňa 4. februára (Zdroj: profimedia.sk)

EAGLE ISLAND - Februárové satelitné snímky NASA z oblasti Eagle Island v Antarktíde zachytávajú šokujúce tempo roztápania ľadovej plochy v tejto oblasti. Medzi zábermi, ktoré vznikli v rozmedzí desať dní, je neuveriteľný rozdiel. Zamrznutá plocha na jednom z najchladnejších miest sveta doslova mizne pred očami. Odborníkov znepokojuje najmä to, že teplá vlna počasia sa tu objavuje čoraz častejšie.

Satelit NASA Landsat 8 odhalil krutú pravdu o globálnom otepľovaní. Pri porovnaní fotografií urobených s desaťdňovým odstupom je totiž zrejmé, že v priebehu tohto krátkeho obdobia zmizlo z jedného z antarktických ostrov viac ako desať centimetrov snehu, čo zodpovedá 20-percentnej sezónnej kumulácii snehovej pokrývky. Ide o dôsledok mimoriadne teplej vlny počasia, ktorá v oblasti úradovala od 5. do 13. februára. Najteplejším dňom bol 6. február, kedy na najsevernejšej časti Antarktídy namerali neuveriteľných 18,3 stupňa Celzia. Mimochodom, ide o hodnotu približne zhodnú s teplotou, ktorá bola v ten istý deň nameraná aj v Los Angeles.

Šokujúce FOTO z Antarktídy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Videl som už niečo podobné v oblasti Aljašky a Grónska, ale toto je po prvý raz, čo takéto tempo topenia ľadu zasiahlo Antarktídu," komentuje satelitné zábery glaciológ Mauri Pelto z Nichols College v Massachusetts. Kým na prvých z nich pokrýva povrch ostrova Eagle Island snehová masa, na poslednej fotke je povrch buď úplne pokrytý vodnou plochou alebo je ľadová vrstva narušená vznikajúcimi jazerami.

13. február
Zobraziť galériu (3)
13. február  (Zdroj: profimedia.sk)

Pod februárový nárast teplôt sa podľa odborníkov podpísali viaceré faktory. Patrí sem napríklad oteplenie v Hornskom myse v Čile začiatkom februára. Išlo tak o neobvyklý jav, pretože Antarktídu vždy chránia pred oteplením chladné vetry prichádzajúce zo západu. Ale tento rok ich bolo menej, takže horúcemu vzduchu nič nebránilo preniknúť priamo na kontinent. Chladný vietor nevytvoril ani dostatočnú oblačnosť, takže slnečné žiarenie doslova zalievalo celú oblasť počas niekoľkých po sebe nasledujúcich dní. Teplota morských hladín sa v dôsledku toho v tomto mesiaci zvýšila o približne dva až tri stupne Celzia. Topenie ľadovcov ale ovplyvňovali aj prúdy teplej vody. Februárová vlna vysokých teplôt bola v poradí treťou podobnou udalosťou v tejto oblasti po novembri 2019 a januári 2020. "Ak by išlo o oteplenie prichádzajúce s veľkým časovým odstupom, nemuseli by sme hovoriť o mimoriadnej situácii. Vážnosť tohto javu spočíva najmä v tom, že je stále častejší," upozornil profesor Pelto.

Viac o téme: AntarktídaGlobálne otepľovanieTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu