Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odborníčka varuje: Orálny sex môže spôsobiť rakovinu! Päť varovných príznakov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Podľa odborníkov je orálny sex spúšťačom onkologických ochorení. Dentálna hygienička v tejto súvislosti zostavila zoznam varovných príznakov, ktoré vás upozornia na ich prítomnosť vo vašom tele. Poukazuje najmä na nebezpečenstvo vzniku infekcie spôsobenej papilomavírusom, ktorou sa môžete nakaziť nielen pri pohlavnom styku, ale aj pri kontakte pohlavných orgánov s rukami a ústami.

Lekári čoraz dôraznejšie upozorňujú na narastajúci výskyt rakoviny hrdla. Jeden z jej troch druhov pritom úzko súvisí s papilomavírusom (HPV), ktorý sa šíri nielen pri pohlavnom styku, ale aj kontaktom rúk a úst s pohlavnými orgánmi. Výnimočne dokonca môže dôjsť k jeho prenášaniu aj znečistenou bielizňou či uterákom.

Za obzvlášť nebezpečného pôvodcu onkologických ochorení preto odborníci označili orálny sex. "Existujú jasné fakty o náraste tohto druhu rakoviny úst spôsobenej vírusom HPV, a to najmä u mladých ľudí. Je tu potvrdená priama súvislosť, nejde o žiadne nepodložené fakty," uviedla dentálna hygienička Anna Middletonová zo spoločnosti London Hygienist. 

Osem zdravotných benefitov orgazmu: Ak budete pravidelne sexovať, takto sa to odrazí na vašom tele

HPV je nebezpečný aj v tom, že nemá žiadne príznaky, takže možno ani neviete, že ho máte a bez svojho vedomia ním nakazíte sexuálneho partnera. U žien je jeho testovanie súčasťou skríningu krčka maternice, takže ženy by mali pravidelne absolvovať preventívne prehliadky. Symptómy nákazy papilomavírusom sú totiž ľahko zameniteľné s inými diagnózami. Middletonová radí, že ak sa niektoré z doluuvedených príznakov u vás objavujú dlhodobo, je potrebné navštíviť lekára.

1.  Fľaky na jazyku

Biele alebo červené škvrny vnútri úst alebo na jazyku môžu byť príznakom rakoviny ústnej dutiny. Ak fľaky nezmiznú po troch týždňoch, mali by ste navštíviť svojho lekára. Ich nebezpečenstvo spočíva aj v tom, že sú často bezbolestné a ľudia ich preto podceňujú. Časom však môžu byť prekancerózne. 

Odborníčka varuje: Orálny sex
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Vredy, ktoré sa nehoja

Bežné vredy v ústach zvyčajne miznú po pár dňoch, nanajvýš po týždni. Ak sa však ich stav neustále zhoršuje, môže ísť o príznak onkologického ochorenia krku alebo ústnej dutiny. Vredy spôsobené rakovinou majú tendenciu objavovať sa na jazyku alebo pod ním, ale nie je vylúčené, že sú pozorovateľné aj v iných častiach úst.

3. Opuch v ústach

Ak si všimnete opuch v ústach, ktorý pretrváva viac ako tri týždne, vyhľadajte lekára. Jeho príčinou môže byť totiž HPV. Takýto opuch zvyčajne nespôsobuje bolesť, ale keď sa objaví a nemizne, z preventívneho hľadiska je správne vyšetriť ho. Vo všeobecnosti platí, že ak nejaký neobvyklý prejav vo vašej ústnej dutine pretrváva dlhšie ako tri týždne, zájdite za lekárom.

4. Bolesť pri prehĺtaní

Existuje veľa príčin bolesti pri prehĺtaní, väčšinou sú spojené s nachladnutím alebo zápalom prínosových dutín. Lenže bolesť hrdla môže byť aj príznakom rakoviny hrdla alebo ústnej dutiny. 

Odborníčka varuje: Orálny sex
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

5. Knedľa v krku

Pocit cudzieho telesa v krku je nazývaný "globus pharyngeus" a vyvoláva dojem, že nedokážete odstrániť hrudku z hrdla alebo sa vám zdá, že vám v ňom niečo uviazlo, hoci v skutočnosti tam nič nemáte. Tento neinfekčný pôvod ťažkostí v hrdle môže upozorňovať na prítomnosť onkologického ochorenia.

Viac o téme: SexRakovinaOrálPapilomavírusHPV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu