Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci objavili skameneliny korytnačiek veľké ako osobné auto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOGOTA - Pred 13 až 7 miliónmi rokmi sa vodami dnešnej Južnej Ameriky preháňali jedna z najväčších korytnačiek, ktorá kedy žila. Sladkovodný plaz, ktorého skamenené pozostatky našli vedci v Kolumbii a vo Venezuele, dosahoval rozmery osobného auta.

Prvé fosílie týchto korytnačiek paleontológovia objavili už v 70. rokoch minulého storočia, nový nález však prispeje k lepšiemu porozumeniu tomu, ako tieto zvieratá žili. O objave v stredu v odbornom časopise Science Advances informovali vedci z univerzity Del Rosario v Bogote. Fosílie našli v kolumbijskej púšti Tatacoa a v okolí mesta Urumaco na severe Venezuely, ktoré je významným paleontologickým náleziskom. Druh stupendemys Geographicus tu obýval rozsiahle mokrade, ktoré zaberali veľkú časť Kolumbie, Venezuely, Brazílie a Peru v čase, keď ešte neexistovali rieky Amazonka či Orinoko. Korytnačka dosahovala dĺžku až štyri metre a vážila okolo 1,25 tony. Čo do veľkosti ju predbehnú len zástupcovia rodu archelon, ktorí mali takmer dvojnásobnú hmotnosť a žili zhruba pred 70 miliónmi rokmi.

Obrovské a ťažké korytnačky

"Stupendemys Geographicus boli obrovské a ťažké korytnačky. Ak započítame hlavu, krk, pancier a končatiny, najväčší zástupcovia tohto druhu sa čo do veľkosti a dĺžky vyrovnali sedanu," uviedol vedúci vedeckého tímu, paleontológ Edwin Cadena. "Stravovala sa rozmanito, jedli malé zvieratá - ryby, hady aj mäkkýše či vegetáciu, hlavne ovocie a semená," dodáva vedec, podľa ktorého stavba tela korytnačky naznačuje, že žila prevažne na dne veľkých riek a jazier.

Veľkosť korytnačkám pomáhala ubrániť sa ďalším ohromným plazom, ktorí vo vtedajších mokradiach žili, vrátane jedenásť metrového kajmana rodu purussaurus a desať metrového príbuzného dnešných gavial z rodu gryposuchus. Hlboké šrámy na pancieroch si však mohli pri boji o teritórium či samičky navzájom spôsobiť aj korytnačie samce. V prednej časti panciera mali totiž dva veľké špicaté výrastky, ktoré pravdepodobne používali pri boji.

Viac o téme: KorytnačkaVedciSkameneliny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu