Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Experti varujú: Austráliu má už čoskoro zasiahnuť ďalšia katastrofa

Požiar pri Perthe Zobraziť galériu (2)
Požiar pri Perthe (Zdroj: SITA)

SOMERSBY - Po niekoľkomesačných požiaroch začali Austráliu sužovať silné búrky a ničivé záplavy. Katastrofami skúšaná krajina však bude v krátkom čase čeliť ďalšej hrozbe, tentoraz v podobe nebezpečných pavúkov. Podľa odborníkov totiž súčasné klimatické podmienky vytvárajú ideálne prostredie na rozmnožovanie jedného z najjedovatejších druhov.

Búrky síce pomohli v Austrálii zastaviť ničivé požiare, ale zároveň vyvolali rozsiahle záplavy. Zlým dňom ale ešte nie je ani zďaleka koniec, pretože zoológovia najnovšie varujú pred veľkým množením jedovatých pavúkov.

Tie síce vyliezajú zo svojich úkrytov každý rok vo vlhkom období a pária sa, ale tento rok sú pre ich párenie podmienky oveľa priaznivejšie ako inokedy. Zaplavené príbytky ich totiž prinútili opustiť skrýše v oveľa väčšom množstve ako inokedy. "Varujeme verejnosť, pretože nedávne vlhké počasie v kombinácii s horúcimi dňami vytvorilo ideálne podmienky na rozmnožovanie pavúkov z čeľade atracidae," uviedlo vedenie Australian Reptile Park vo svojom príspevku na Facebooku. 

Z čeľade týchto pavúkov žije v Austrálii približne štyridsať druhov. Obzvlášť nebezpečný je atrax robustus, známy aj pod názvom "sydney funnel-web spider". Patrí k najsmrteľnejším druhom na svete, jed samcov je šesťkrát toxickejší než jed samičiek. Tieto čierne pavúky dorastajú do veľkosti 1,5 až 3,5 cm. Vo svojom okolí vytvorí pavúk sieť a ak po nej prejde chrobák, šváb, malá jašterica alebo slimák, upozorní na seba a nastane okamžitý útok.

Atrax robustus sa správa agresívne aj vtedy, keď ho niečo vyruší a schuti sa zahryzne do obete silnými jedovatými zubami. Je schopný prehryznúť necht či tenkú topánku. Má však tendenciu zdržiavať sa mimo ľudí a od 80. rokov minulého storočia nebol v krajine zaznamenaný prípad úmrtia po jeho uhryznutí. 

VIDEO Experti varujú: Austráliu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V tomto smere urobil kus práce aj Australian Reptile Park. Má totiž dobre rozvinutý program v oblasti výroby protijedu. Inštitúcia je považovaná za národnú zoologickú záhradu a jej poslaním je zachraňovať životy práve prostredníctvom spomínaného programu, ktorý úspešne funguje už viac ako päťdesiat rokov. Každý rok zamestnanci zverejňujú svoje výsledky a oceňujú prístup obyvateľov, ktorí im poskytujú rôzne druhy hadích a pavúčích jedov. Práve z nich sa vyrábajú protilátky zachraňujúce životy. Takto zachránených bolo už tristo ľudí. Park preto v súčasnosti vyzýva verejnosť, že ak niekto dokáže pavúka atrax robustus bezpečne odchytiť napríklad do pohára, mal by ho priniesť a podporiť tak výrobu protijedu. 

Viac o téme: AustráliaPožiarePavúky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu